Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Infertilitet
Senast uppdaterad: 22 jun, 2022

Infertilitet

Enkelt beskrivet är infertilitet det samma som oförmåga att få barn. Ungefär 15 % av alla par är drabbade av infertilitet och därmed har därmed svårt för att få barn på naturlig väg. Ibland är det så enkelt som att en förändring av livsstil eller medicinering är allt som behövs medan det i andra fall har mer komplicerade orsaker.

Man brukar säga att i en tredjedel av fallen så beror barnlösheten på en orsak hos mannen, i en tredjedel av fallen hos kvinnan och i den sista tredjedelen av alla fall så kan man helt enkelt inte svara på vad som egentligen är fel. Detta brukar ibland kallas oförklarlig infertilitet.

Antalet infertila par beräknas också öka i takt med att framför allt kvinnorna blir allt äldre innan de skaffar första barnet.

För att ta reda på om det finns en bakomliggande orsak för infertiliteten så bokas en fertilitetsutredning. Detta kan göras efter att man aktivt försökt i cirka ett år utan resultat, och om kvinnan är äldre än 35 år kan man i vissa regioner boka tid för detta redan efter ett halvår.

IVF kräver äggreserv

IVF fungerar inte för för alla personer eftersom IVF är beroende av att kvinnan fortfarande har en äggreserv som är stor nog. Äggreserv innebär det antal ägganlag som finns kvar i äggstockarna. Anledningen till att man behöver en tillräcklig äggreserv är för att man genom hormonstimulering ska kunna få fram ett antal mogna ägg i äggstockarna som man sedan tar ut och befruktar med spermier.

Denna reserv minskar med åldern och under fertilitetsutredningen tar man reda på hur den ser ut genom blodprov (AMH) samt ultraljud av äggstockarna. Då kan man få en uppfattning om en IVF-behandling kan vara aktuell.

Om äggreserven skulle vara för låg kan äggdonation vara ett alternativ som kan öka chansen för graviditet. Då planeras en IVF med ägg från en donator, vilket innebär att det är donatorn som genomgår hormonstimuleringen och ägguttaget. Embryot förs sedan in i livmodern hos den mottagande kvinnan.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”