Hem » Fakta & råd » Befruktning » Gravid vecka 3 symptom
Senast uppdaterad: 12 okt, 2023

Gravid vecka 3 symptom

Vad händer i graviditetsvecka 3 och kan man känna av några symtom så tidigt i graviditeten? Vi ger dig svar på denna fråga!

De som längtar efter att bli föräldrar och försöker bli gravida letar ofta febrilt efter tidiga graviditetssymptom. Befruktningen och implantationen äger rum under vecka 3 och även om graviditetssymptom i detta tidiga skede är ovanliga, är det en tid när några subtila tecken kan indikera att en resa mot föräldraskap har börjat. 

Befruktning och implantation sker 

Först och främst är det bra att veta hur graviditetsveckorna räknas. Graviditeten brukar räknas från och med senaste mensens första dag – detta räknar man som dag 1 i graviditeten. Detta kan för många kännas förvirrande, för egentligen har ju inte graviditeten ens startat då. 

När vi talar om graviditet och dess tidiga stadier är det viktigt att förstå vad som händer i kroppen under vecka 3 (2 veckor + 0 till 6 dagar). För de allra flesta är det för tidigt att känna av några graviditetssymptom men för vissa kan några förändringar faktiskt kännas av. 

Befruktning av ägget 

Befruktningen är en central händelse vid en graviditet och sker vanligtvis i vecka 3. Denna process börjar med ägglossning, när en mogen äggcell släpps från kvinnans äggstock och är redo att möta en spermie. Dessa celler förenas och bildar sedan det vi kallar för embryo. Befruktningen sker oftast i äggledaren och är en grundläggande del av graviditetsprocessen, och markerar början av en mot att ett barn ska bildas. 

Implantation i livmodern 

Efter befruktningen börjar det befruktade ägget sin resa mot livmodern där det kommer att fästa sig i livmoderväggen. Denna process kallas implantation och är en avgörande milstolpe för en lyckad graviditet. Implantationen är en komplicerad process som involverar ett samspel mellan olika mekanismer i både livmoderslemhinnan och embryot. 

Kan uppstå en lätt blödning 

För vissa kvinnor uppstår det en liten blödning vid implantationen. Detta fenomen kallas ibland för implantationsblödning. Blödningen är oftast mycket lätt och kan vara rosa eller brun i färgen. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla kvinnor upplever dessa symptom och att det är helt normalt att inte få några symptom.  

Ovanligt med symptom i vecka 3 

Det är viktigt att vara realistisk när det kommer till symptom i vecka 3 av graviditeten. De flesta kvinnor upplever inte några tydliga tecken under denna tidiga fas. Kroppen är fortfarande i det inledande skedet av graviditeten och hormonförändringarna är ännu inte tillräckligt kraftiga för att generera uppenbara symtom.  

Det är oftast inte förrän i vecka 4–5 som du börjar känna av de första tecken på graviditet. Det är även då, 10-15 dagar efter befruktning, du som tidigast kan ta ett graviditetstest. Detta är den tid då du också märker att mensen uteblir. Om du har genomgått en IVF-behandling kan du som tidigast ta ett graviditetstest cirka 3 veckor efter ägguttaget, vilket innebär i vecka 5. 

Om du har genomgått en IVF-behandling och söker mer information angående din graviditet och vad som väntar dig under de kommande graviditetsveckorna, är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Nordic IVF. Vi finns här för att hjälpa och guida dig genom din resa mot föräldraskap! 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60