Hem » Fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning

Utredning av olikkönade par

Om ni försökt bli gravida aktivt i ett år utan att lyckas, är ni välkomna att boka tid för fertilitetsutredning. Utredningen kan startas tidigare om kvinnan är äldre än 35 år, om hon har mycket oregelbundna menstruationer, om mannen vet att han haft en inflammation i testiklarna eller om någon av er vet/eller tror sig ha haft klamydia. Utredningen genomförs alltid samtidigt på både mannen och kvinnan.

Vid första besöket träffar ni en läkare som tillsammans med er båda går igenom er tidigare sjukhistoria, hur länge ni har försökt få barn, tidigare graviditeter och om det finns misstanke om störningar i ägglossningen eller äggledarna.

Kvinnans äggstockar och livmoder undersöks med ultraljud. Man bedömer om ägglossningen fungerar normalt. Hormonprover tas för att utesluta störningar i sköldkörtel eller hypofys. I de flesta fall görs även en utförligare utredning av äggledarna. Om kvinnan är över 35 år kan det vara bra att komplettera utredningen med anti-Mülleriskt hormon (AMH) för att få en uppfattning om mängden kvarvarande ägganlag. Hos oss på Nordic IVF kontrolleras alltid ett AMH inför planering av en IVF-behandling.

Spermaprov lämnas av mannen för att analysera kvaliteten hos spermierna. Denna kontroll är lika viktig som undersökning av kvinnan. Om provet är normalt görs vanligtvis ingen ytterligare utredning av mannen.

Utredning av samkönade kvinnliga par eller ensamstående kvinnor

Vid första besöket träffar ni en läkare som tillsammans med er går igenom tidigare sjukdomshistoria, gynekologiska sjukdomar och eventuella tidigare graviditeter samt om det finns misstanke om störningar i ägglossningen eller äggledarna.

Äggstockar och livmoder undersöks med ultraljud hos den kvinna som ska bära barnet. Man gör också en utförligare utredning av passagen genom äggledarna. Hormonprover tas för att utesluta störningar i sköldkörtel eller hypofys. Efter 35 år kan det vara bra att komplettera utredningen med anti-Mülleriskt hormon (AMH) för att få en uppfattning om mängden kvarvarande ägganlag.

Utöver den medicinska utredningen är det i Sverige obligatoriskt med en psykosocial utredning för att få genomgå donationsbehandling. Svensk lagstiftning betonar att barnens rättigheter prioriteras. Varje kvinna eller par, som önskar gå igenom behandling med donerade könsceller måste göra en utredning med en beteendevetare. Utredningen belyser mottagarens förmåga, situation och sociala nätverk. Syftet är att barnet skall få möjlighet att växa upp i en trygg familjesituation.

Vad händer sen?

Utredningen sammanfattas genom ett summeringssamtal tillsammans med läkaren. Läkaren går igenom resultat av utredning och provtagning och ni informeras om prognos och möjligheter. Utredningen avslutas genom att ni tillsammans går igenom de olika typer av behandlingar som finns och ni får chans att ställa frågor.

Vill du boka tid för utredning? Kontakta våra kliniker för mer information.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60