Hem » Fakta & råd » Spermiekvalitet test
Senast uppdaterad: 3 maj, 2023

Spermiekvalitet test

Infertilitet har blivit allt vanligare världen över. Idag är det ungefär vart sjätte par som upplever svårigheter med att bilda familj. Infertilitet kan bero på en mängd olika saker. Bland annat spelar spermiekvalitet en stor roll för chanserna att bli gravid.

Vad innebär spermiekvalitet?

När vi pratar om spermiekvalitet syftar vi på spermiernas förmåga att befrukta ett ägg. Det här påverkas av flera olika faktorer. Bland annat spermiernas rörlighet, DNA och även mängden spermier spelar in här.

Rörlighet och rörelsemönster

Spermiernas rörlighet är en av flera faktorer som påverkar kvaliteten. Det är avgörande att spermierna har förmågan att röra sig framåt, eller simma som det brukar kallas, genom kvinnans reproduktionssystem och nå fram till ägget för att befrukta det.

Vi kan analysera hur väl spermierna rör sig genom att titta på rörelsemönstret. Spermier som rör sig framåt har bättre förmåga att nå ägget än exempelvis spermier som rör sig i cirklar eller på ett oförutsägbart sätt.

Form och struktur

Hur spermierna är formade påverkar förutsättningarna för att kunna penetrera och befrukta ägget. Man kan studera spermien genom att titta på dess svans, mellanstycket och huvud för att på så sätt upptäcka problem som kan försvåra en befruktning.

DNA-hälsa

Det DNA som finns i en spermiecell kommer att utgöra hälften av det DNA som det blivande embryot kommer att utvecklas utifrån. Den andra hälften kommer från ägget. DNA-hälsan är därför en mycket viktig del i den övergripande spermiekvaliteten och om det finns skador på spermiens DNA påverkar det kvaliteten.

Spermiemängd

Antalet spermier kan också påverka förutsättningarna för att bilda familj. Det är dock viktigt att notera att även någon med ett högt antal spermier kan uppleva nedsatt fertilitet. Ett sådant exempel kan vara om spermierna har låg rörlighet, vilket försvårar för dem att nå fram till ägget eller om de bär på skadat DNA.

Det här kan påverka spermiekvaliteten

Det finns flera saker som kan påverka spermiekvaliteten negativt. Vissa mediciner och sjukdomstillstånd kan ha en betydande inverkan som skapar svårigheter för par att bli gravida. Även livsstilsfaktorer kan påverka. Saker som rökning, stress och konsumtion av droger och alkohol kan leda till en sämre kvalitet på spermierna.

Ålder är en annan faktor som kan påverka spermiernas kvalitet och därför ge upphov till minskad fertilitet.

Att testa spermiekvaliteten

Orsaken till infertilitet är i ungefär en tredjedel av fallen kopplat till mannen, många gånger på grund av en nedsatt spermiekvalitet. Därför är det vanligt att testa kvaliteten på spermierna i samband med en fertilitetsutredning. Ett spermiekvalitet test gör att vi lättare kan identifiera faktorer som kan vara orsaken till infertiliteten.

Så här fungerar spermiekvalitet test

När du genomför ett spermiekvalitet test hos oss får du lämna ett spermaprov. Du får själv välja om du vill ta fram ditt prov hemma eller på plats på kliniken. Ett spermaprov måste dock kunna lämnas till oss inom en timme, eftersom det är viktigt att provet är färskt för att testet ska kunna genomföras.

Provet analyserar vi på plats hos oss på kliniken. Efter analysen kan vi lägga upp en behandlingsplan som är anpassad efter behoven. Både par och ensamstående män är välkomna att göra ett spermiekvalitet test hos oss på Nordic IVF.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60