Hem » Fakta & råd » Spermiekvalitet test
Senast uppdaterad: 3 maj, 2023

Spermiekvalitet test

Infertilitet har blivit allt vanligare världen över. Idag är det ungefär vart sjätte par som upplever svårigheter med att bilda familj. Infertilitet kan bero på en mängd olika saker. Bland annat spelar spermiekvalitet en stor roll för chanserna att bli gravid.

Vad innebär spermiekvalitet?

När vi pratar om spermiekvalitet syftar vi på spermiernas förmåga att befrukta ett ägg. Det här påverkas av flera olika faktorer. Bland annat spermiernas rörlighet, DNA och även mängden spermier spelar in här.

Rörlighet och rörelsemönster

Spermiernas rörlighet är en av flera faktorer som påverkar kvaliteten. Det är avgörande att spermierna har förmågan att röra sig framåt, eller simma som det brukar kallas, genom kvinnans reproduktionssystem och nå fram till ägget för att befrukta det.

Vi kan analysera hur väl spermierna rör sig genom att titta på rörelsemönstret. Spermier som rör sig framåt har bättre förmåga att nå ägget än exempelvis spermier som rör sig i cirklar eller på ett oförutsägbart sätt.

Form och struktur

Hur spermierna är formade påverkar förutsättningarna för att kunna penetrera och befrukta ägget. Man kan studera spermien genom att titta på dess svans, mellanstycket och huvud för att på så sätt upptäcka problem som kan försvåra en befruktning.

DNA-hälsa

Det DNA som finns i en spermiecell kommer att utgöra hälften av det DNA som det blivande embryot kommer att utvecklas utifrån. Den andra hälften kommer från ägget. DNA-hälsan är därför en mycket viktig del i den övergripande spermiekvaliteten och om det finns skador på spermiens DNA påverkar det kvaliteten.

Spermiemängd

Antalet spermier kan också påverka förutsättningarna för att bilda familj. Det är dock viktigt att notera att även någon med ett högt antal spermier kan uppleva nedsatt fertilitet. Ett sådant exempel kan vara om spermierna har låg rörlighet, vilket försvårar för dem att nå fram till ägget eller om de bär på skadat DNA.

Det här kan påverka spermiekvaliteten

Det finns flera saker som kan påverka spermiekvaliteten negativt. Vissa mediciner och sjukdomstillstånd kan ha en betydande inverkan som skapar svårigheter för par att bli gravida. Även livsstilsfaktorer kan påverka. Saker som rökning, stress och konsumtion av droger och alkohol kan leda till en sämre kvalitet på spermierna.

Ålder är en annan faktor som kan påverka spermiernas kvalitet och därför ge upphov till minskad fertilitet.

Att testa spermiekvaliteten

Orsaken till infertilitet är i ungefär en tredjedel av fallen kopplat till mannen, många gånger på grund av en nedsatt spermiekvalitet. Därför är det vanligt att testa kvaliteten på spermierna i samband med en fertilitetsutredning. Ett spermiekvalitet test gör att vi lättare kan identifiera faktorer som kan vara orsaken till infertiliteten.

Så här fungerar spermiekvalitet test

När du genomför ett spermiekvalitet test hos oss får du lämna ett spermaprov. Du får själv välja om du vill ta fram ditt prov hemma eller på plats på kliniken. Ett spermaprov måste dock kunna lämnas till oss inom en timme, eftersom det är viktigt att provet är färskt för att testet ska kunna genomföras.

Provet analyserar vi på plats hos oss på kliniken. Efter analysen kan vi lägga upp en behandlingsplan som är anpassad efter behoven. Både par och ensamstående män är välkomna att göra ett spermiekvalitet test hos oss på Nordic IVF.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”