Hem » Fakta & råd » IVF » Är det vanligt med flytningar vid IVF? 
Senast uppdaterad: 21 dec, 2023

Är det vanligt med flytningar vid IVF? 

Under IVF-behandlingen genomgår din kropp flera förändringar. Många gånger kan det bero på den hormonbehandling du genomgår. En vanlig fråga vi stöter på är om det är normalt att uppleva ökade flytningar under behandlingsprocessen. Nedan ger vi dig svaret på denna fråga, samt förklarar mer i detalj varför flytningar kan uppstå.  

Under IVF-behandlingen genomgår din kropp flera förändringar. Många gånger kan det bero på den hormonbehandling du genomgår. En vanlig fråga vi stöter på är om det är normalt att uppleva ökade flytningar under behandlingsprocessen. Nedan ger vi dig svaret på denna fråga, samt förklarar mer i detalj varför flytningar kan uppstå.  

Hormonbehandling – vad är det? 

Hormonbehandling vid IVF är en process där man använder mediciner för att stimulera äggstockarna att producera flera ägg. Behandlingen syftar till att öka chanserna för befruktning genom att reglera eller förbättra kvinnans naturliga hormoncykler. Det är en viktig del av IVF-processen för att förbereda både ägglossning och implantering. Här kan du läsa mer om hur en hormonbehandling går till.  

Hormonella förändringar kan ge flytningar 

De hormoner som används i IVF-behandlingar påverkar din kropp på olika sätt. Förutom att hormonbehandlingen stimulerar äggstockarna att producera fler ägg, ökar den även produktionen av livmoderhalssekretet för att skapa en gynnsam miljö för spermier och underlätta befruktning. Dessa hormoner efterliknar kroppens normala ägglossningscykel, där ökade flytningar är ett vanligt tecken på att ägglossning närmar sig. Dessa flytningar liknar alltså de vid naturlig ägglossning och är en naturlig reaktion och ett tecken på att din kropp anpassar sig till behandlingen.  

Flytningarnas utseende 

Flytningar som uppstår under en IVF-behandling kan variera i utseende. Flytningarna är vanligtvis klara och lite sega eller trådiga, liknande konsistensen av rå äggvita. Färgen kan vara från genomskinlig till en mjölkaktig vit nyans. Det är viktigt att notera att varje kvinna är unik, och därför kan upplevelsen och utseendet på flytningarna variera individuellt.  

Hur länge varar flytningarna? 

Längden på flytningar som uppstår i samband med en hormonbehandling kan variera. Vanligtvis kan dessa flytningar pågå under hela stimuleringsfasen, som varar i ungefär 10–14 dagar. Efter ägguttaget brukar flytningarna vanligtvis minska. Det är dock individuellt och vissa kvinnor kan uppleva flytningar under en längre eller kortare period. 

När ska man vara uppmärksam? – Viktiga tecken att hålla koll på  

Även om ökade flytningar är normala, är det viktigt att vara vaksam på andra förändringar. Om du upplever illaluktande flytningar, färgförändringar, klåda, eller andra ovanliga symptom, kan det vara tecken på en infektion eller annat medicinskt tillstånd. Då rekommenderar vi att du kontaktar din klinik för rådgivning och eventuell behandling. 

Andra symptom som liknar de vid ägglossning 

Utöver flytningar, kan en hormonbehandling under IVF framkalla andra symptom som liknar de vid naturlig ägglossning. Dessa inkluderar mild buksmärta, som en tyngdkänsla i nedre delen av buken eller obehag, ökad kroppstemperatur, samt svullnad och ömma bröst. Vissa kvinnor kan också uppleva humörsvängningar eller lätt huvudvärk. Dessa symptom är kroppens naturliga reaktion på de ökade hormonnivåerna och är vanligtvis relativt milda. 

Blodblandade flytningar 

Blodblandade flytningar, eller “spottings”, kan ibland förekomma under en IVF-behandling. Denna lätta blödning kan bero på de hormonförändringar som sker i kroppen under behandlingsprocessen. Det är inte ovanligt att uppleva en liten mängd blod i flytningarna, speciellt efter ett ägguttag eller embryoåterföring. Om blödningen är kraftig eller åtföljs av andra symtom som exempelvis kraftig smärta, bör du kontakta din vårdgivare för att utesluta eventuella komplikationer. Det är alltid viktigt att uppmärksamma förändringar i kroppen och att hålla en öppen dialog med ditt IVF-team. Vi på Nordic IVF stöttar dig igenom hela IVF-processen. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60