Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Hormonbehandling IVF
Senast uppdaterad: 3 sep, 2018

Hormonbehandling IVF

IVF står för In Vitro Fertilisering, och in vitro betyder ”i glas”, vilket alltså innebär ”fertilisering (befruktning) i glas (provrör)”. För att en sådan behandling ska kunna ske behöver det finnas mogna ägg i kvinnans äggstockar som kan plockas ut och fertiliseras med spermier utanför kroppen.

Vid en normal menstruationscykel genomgår varje månad ett stort antal ägganlag en mognadsprocess. Men endast ett når målet att slutmogna och blir ett befruktningsbart ägg som kan genomgå ägglossning.

Hormonstimulering

Det är en process med flera steg att genomgå en IVF-behandling – att plocka ut ägg från äggstockarna, befrukta dem med spermier och låta dem utvecklas i IVF-laboratoriet några dagar innan återföring till livmodern kan ske. För att öka dessa chanser, vill man öka antalet ägg att befrukta. Detta görs genom att kvinnan genomgår en hormonstimulering som planeras tillsammans med IVF-läkaren.

Stimuleringen består av att kvinnan tar dagliga injektioner av hormonet FSH, vilket leder till att fler ägg växer till och mognar. Som komplement till dessa injektioner tas ytterligare ett hormonpreparat för att undvika för tidig ägglossning (så kallad nedreglering).

Det finns två olika upplägg för hur stimuleringen kan ske, och vilken som är lämplig bedöms av IVF-läkaren när behandlingen planeras tillsammans med paret eller kvinnan. Den ena varianten kallas för det korta protokollet, och där får kvinnan efter att ha tagit sina-FSH-injektioner några dagar, även lägga till injektioner med det dämpande hormonet under ca 5 dagar. Totalt tar denna stimulering ungefär två veckor.

Den andra varianten kallas långa protokollet, och då får kvinnan ta en nässpray med det dämpande hormonet under ca två-tre veckor, innan det är dags att starta med FSH-injektionerna. Detta tar ca fyra-fem veckor totalt.

Ibland tas blodprover under stimuleringen för att se hur östrogennivåerna förändras i kroppen. Läkaren följer också hur äggen utvecklas under FSH-stimuleringen med hjälp av vaginalt ultraljud. Äggen ligger inuti äggblåsor, även kallade folliklar. Diametern på blåsorna mäts och på så vis kan läkaren bedöma vilken dag som äggen är redo att plockas ut.

36 timmar innan själva ägguttaget ska ske på kliniken tar kvinnan en hormoninjektion som kallas ”äggmognadsspruta”. Den gör att äggen som vuxit till ska bli mogna och bli redo för ägglossning. Det är viktigt att vara noga med tiden eftersom läkaren ska plocka ut äggen precis när de mognat klart, men innan de självmant lossar från äggstockarna.

Under hormonstimuleringen känner en del kvinnor av vissa lättare biverkningar medan andra inte känner det alls. Exempel på biverkningar kan vara humörsvängningar och svettningar, som beror på det östrogendämpande hormonet. Man kan också känna sig svullen och spänd över magen mot slutet av stimuleringen.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60