Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Letrozol
Senast uppdaterad: 3 apr, 2022

Letrozol

Letrozol är ett läkemedel som från början användes, och används fortfarande, för att behandla bröstcancer hos kvinnor. Detta läkemedel hämmar produktionen av östrogen i äggstockarna och genom att ta läkemedlet några dagar i början av menscykeln så sänks nivån av östrogen. Detta leder till att kroppen producerar mer follikelstimulerande hormon (FSH) och därmed ökar man chanserna för att äggblåsorna ska växa till sig och mogna så att ägglossning kan ske. FSH får samtidigt kroppen att producera ännu mer östrogen, och när man slutar ta Letrozol stiger därmed nivåerna snabbt. Östrogenet behövs främst för att livmoderslemhinnan ska utvecklas så att ett befruktat ägg kan fästa där.

Det är främst kvinnor som av någon anledning inte har ägglossning, eller har glesa eller oregelbundna ägglossningar, som kan dra fördel av detta läkemedel. Den allra vanligaste orsaken till dessa problem är sjukdomen PCOS, en rubbning i hormonerna som ökar testosteronhalten.

Om tabletten sedan har den verkan som det är tänkt får kvinnan ägglossning ungefär en vecka efter att hon slutat ta tabletterna och därmed ökar chansen att bli gravid då kvinnan vet vilken period som hon är som mest fertil, nämligen innan ägglossningen.

Biverkningar och risker

Eftersom detta läkemedel är ett ägglossningsstimulerande medel, ökar på grund av detta risken för tvillingar, eller trillingar, när man tar läkemedlet. För att minska risken kan läkaren genomföra ultraljud av äggstockarna för att avgöra hur många ägg som mognat samtidigt.

I övrigt finns inga större risker med detta läkemedel om det används på det sätt som läkaren ordinerat. Även om Letrozol inte är farligt ska läkemedlet inte tas längre än vad din läkare föreskrivit och du får förstås inte heller ta tabletterna om du redan är gravid.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”