Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Letrozol
Senast uppdaterad: 3 apr, 2022

Letrozol

Tabletter med Letrozol 2, 5 mg är ett läkemedel som från början användes, och fortfarande används vid behandling av bröstcancer hos kvinnor och då för att sänka de naturliga nivåerna av östrogen och därmed minska risk för återfall. Behandlingen vid bröstcancer ges ofta i fem år.

Letrozol kan också användas vid behandling av ofrivillig barnlöshet, bland annat för att stimulera ägglossning i de fall då kvinnan inte har regelbunden mens. Vid ägglossningsstimulering tas Letrozole-tabletter oftast i fem dagar med start på blödningsdag 3.

När östrogennivåerna sänks leder det till att follikelstimulerade hormon (FSH) stiger och detta ökar chans för äggblåseutveckling. Letrozol har en kort halveringstid och läkemedlet har gått ur kroppen cirka en vecka efter sista tabletten, det vill säga när du förhoppningsvis får ägglossning.

Det är främst kvinnor som av någon anledning inte har ägglossning, eller har glesa eller oregelbundna ägglossningar, som kan dra fördel av detta läkemedel. Den allra vanligaste orsaken till dessa problem är sjukdomen PCOS, en rubbning i hormonerna som ökar testosteronhalten.

Om tabletten sedan har den verkan som det är tänkt får kvinnan ägglossning ungefär en vecka efter att hon slutat ta tabletterna och därmed ökar chansen att bli gravid då kvinnan vet vilken period som hon är som mest fertil, nämligen i samband med ägglossningen.

Biverkningar och risker

Eftersom detta läkemedel är ett ägglossningsstimulerande medel, ökar på grund av detta risken för tvillingar, eller trillingar, när man tar läkemedlet. Behandlingen övervakas alltid med ultraljud (1-2 kontroller) dels för att se att tabletterna fungerar, dels för att kontrollera att det bara utvecklats en äggblåsa (och inte två eller tre).

I övrigt finns inga större risker om det används på det sätt som läkaren ordinerat. Även om Letrozol inte är farligt ska läkemedlet inte tas längre än vad din läkare föreskrivit och du får förstås inte heller ta tabletterna om du redan är gravid. Du  bör ta ett graviditetstest innan första Letrozol-tabletten för att säkerställa att du inte blivit gravid månaden innan.

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60