Hem » Fakta & råd » Utredning » TSH prov: En viktig del i din fertilitetsutredning 
Senast uppdaterad: 2 feb, 2024

TSH prov: En viktig del i din fertilitetsutredning 

Vid fertilitetsproblem är det viktigt att man får en helhetsbild av en persons hälsa. Därför vill vi informera om betydelsen av TSH provet, som är en viktig del i din fertilitetsutredning. Nedan går vi igenom vad TSH är och vad det har för påverkan på fertiliteten, samt hur ett sådant prov går till.  

Vid fertilitetsproblem är det viktigt att man får en helhetsbild av en persons hälsa. Därför vill vi informera om betydelsen av TSH provet, som är en viktig del i din fertilitetsutredning. Nedan går vi igenom vad TSH är och vad det har för påverkan på fertiliteten, samt hur ett sådant prov går till.  

Vad är TSH och varför är det viktigt? 

TSH, eller tyreotropin, är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion. Sköldkörtelns hälsa är avgörande för fertiliteten eftersom en obalans i sköldkörteln kan påverka ägglossningen och i sin tur din förmåga att bli gravid. En över- eller underaktiv sköldkörtel kan leda till problem med menstruationscykeln, vilket direkt påverkar chanserna för befruktning. Så om du planerar att bli gravid eller upplever fertilitetsproblem, rekommenderar vi att du tar ett TSH prov för att utesluta problem med sköldkörteln.  

Hur går ett TSH prov till? 

Genom ett TSH prov, en enkel blodanalys, kan vi på Nordic IVF få en klar bild av din sköldkörtelfunktion. Blodprovet tas i armen och vi använder modern utrustning för att säkerställa noggrannhet och tillförlitlighet i resultatet. Efter provtagningen analyseras ditt blodprov för att bestämma ditt TSH-värde. Resultaten används sedan för att bedöma din sköldkörtelfunktion och dess inverkan på din fertilitet. Ett normalt TSH-värde är ett positivt tecken, medan ett avvikande värde kan kräva ytterligare utredning och behandling. Ett väljusterat TSH-värde är nämligen avgörande för en sund graviditetsprocess. 

Symptom på avvikande TSH värde 

Symptom på avvikande TSH-värde kan variera brett och är ofta subtila. Ett högt TSH värde betyder att din sköldkörtel har en underproduktion av hormon, vilket kan leda till trötthet, viktuppgång, känslighet för kyla, torr hud och håravfall. Ett lågt TSH-värde däremot, betyder att man har en överproduktion av hormon vilket istället kan resultera i viktnedgång, hjärtklappning, ökade svettningar, nervositet och sömnsvårigheter. Kvinnor kan även uppleva oregelbundna menstruationscykler. Det är därför viktigt att uppmärksamma dessa tecken och söka medicinsk rådgivning vid tecken på avvikande TSH värde. 

TSH och IVF-behandling 

Vid en IVF-behandling är det viktigt att ha en balanserad sköldkörtelfunktion. Ett anpassat TSH-värde kan som sagt öka chanserna för en lyckad implantation och graviditet. Hos Nordic IVF har vi gedigen kunskap kring hur en optimerad sköldkörtelfunktion bidrar till en framgångsrik IVF-behandling. Genom individanpassade behandlingsplaner och kontinuerlig uppföljning arbetar våra experter för att maximera dina möjligheter att bli gravid. 

För mer information och råd kring TSH och TSH prov kontakta någon av våra kliniker eller besök vår hemsida. Vi finns här för att svara på alla dina frågor kring fertilitet och våra olika behandlingsalternativ. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60