Vid fertilitetsproblem är det viktigt att man får en helhetsbild av en persons hälsa. Därför vill vi informera om betydelsen av TSH provet, som är en viktig del i din fertilitetsutredning. Nedan går vi igenom vad TSH är och vad det har för påverkan på fertiliteten, samt hur ett sådant prov går till.  

Vad är TSH och varför är det viktigt? 

TSH, eller tyreotropin, är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion. Sköldkörtelns hälsa är avgörande för fertiliteten eftersom en obalans i sköldkörteln kan påverka ägglossningen och i sin tur din förmåga att bli gravid. En över- eller underaktiv sköldkörtel kan leda till problem med menstruationscykeln, vilket direkt påverkar chanserna för befruktning. Så om du planerar att bli gravid eller upplever fertilitetsproblem, rekommenderar vi att du tar ett TSH prov för att utesluta problem med sköldkörteln.  

Hur går ett TSH prov till? 

Genom ett TSH prov, en enkel blodanalys, kan vi på Nordic IVF få en klar bild av din sköldkörtelfunktion. Blodprovet tas i armen och vi använder modern utrustning för att säkerställa noggrannhet och tillförlitlighet i resultatet. Efter provtagningen analyseras ditt blodprov för att bestämma ditt TSH-värde. Resultaten används sedan för att bedöma din sköldkörtelfunktion och dess inverkan på din fertilitet. Ett normalt TSH-värde är ett positivt tecken, medan ett avvikande värde kan kräva ytterligare utredning och behandling. Ett väljusterat TSH-värde är nämligen avgörande för en sund graviditetsprocess. 

Vad räknas som ett normalt TSH-värde? 

Ett normalt TSH-värde varierar något beroende på laboratoriet och de specifika testmetoderna som används, men generellt sett anses ett TSH-värde i intervallet mellan 0.4 och 2.5 mIU/L (millienheter/liter) som normalt för vuxna. Det är viktigt att notera att vad som anses vara ett ”normalt” TSH-värde kan variera något baserat på individuella faktorer, såsom ålder och specifika hälsotillstånd. Dessutom kan värdena vara något annorlunda för gravida kvinnor. För att få en korrekt bedömning av ditt TSH-värde och vad det innebär för din hälsa, är det alltid bäst att rådgöra med en läkare eller en specialist inom området. 

Symptom på avvikande TSH värde 

Symptom på avvikande TSH-värde kan variera brett och är ofta subtila. Ett högt TSH värde betyder att din sköldkörtel har en underproduktion av hormon, vilket kan leda till trötthet, viktuppgång, känslighet för kyla, torr hud och håravfall. Ett lågt TSH-värde däremot, betyder att man har en överproduktion av hormon vilket istället kan resultera i viktnedgång, hjärtklappning, ökade svettningar, nervositet och sömnsvårigheter. Kvinnor kan även uppleva oregelbundna menstruationscykler. Det är därför viktigt att uppmärksamma dessa tecken och söka medicinsk rådgivning vid tecken på avvikande TSH värde. 

TSH och IVF-behandling 

Vid en IVF-behandling är det viktigt att ha en balanserad sköldkörtelfunktion. Ett anpassat TSH-värde kan som sagt öka chanserna för en lyckad implantation och graviditet. Hos Nordic IVF har vi gedigen kunskap kring hur en optimerad sköldkörtelfunktion bidrar till en framgångsrik IVF-behandling. Genom individanpassade behandlingsplaner och kontinuerlig uppföljning arbetar våra experter för att maximera dina möjligheter att bli gravid. 

För mer information och råd kring TSH och TSH prov kontakta någon av våra kliniker eller besök vår hemsida. Vi finns här för att svara på alla dina frågor kring fertilitet och våra olika behandlingsalternativ.