Hem » Fakta & råd » HCG-nivåer dag-för-dag
Senast uppdaterad: 16 apr, 2024

HCG-nivåer dag-för-dag

För alla som går igenom IVF-processen eller befinner sig i början av en graviditet är det viktigt att förstå att HCG-nivåerna ska stiga kraftigt under de tidiga graviditetsveckorna. HCG, eller humant koriongonadotropin, är ett hormon som spelar en nyckelroll under de tidiga stadierna av graviditeten. Nivåerna ger viktig information om graviditetens hälsa och utveckling.

Vad är HCG?

Hormonet HCG börjar produceras när det befruktade ägget implanteras i livmoderväggen. Det stödjer graviditetens utveckling genom att upprätthålla produktionen av progesteron, vilket är kritiskt för att behålla ett hälsosamt tillstånd i livmoderslemhinnan. Dess förmåga att snabbt öka i koncentration gör HCG till en pålitlig indikator på graviditet, vanligtvis genom blodprov i tidiga graviditetstester.

Dagliga förändringar i HCG-nivåer

För att förstå HCG-nivåernas utveckling vid en IVF-behandling, följer en sammanfattning HCG-nivåerna mätt i enheter per milliliter (mIU/mL) för varje fas i de tidiga stadierna av en graviditet:

  • Tidiga veckor (3-4 veckor efter sista menstruation): HCG-nivåerna ligger mellan 5 och 50 mIU/mL. Efter en framgångsrik implantation börjar dessa nivåer att öka dag för dag, vilket är ett tidigt tecken på graviditet.
  • Mellanfas (4-5 veckor): Under denna kritiska fas ökar HCG-nivåerna till mellan 50 och 500 mIU/mL. Det är under denna period som nivåerna kan börja dubblas varannan till var tredje dag, vilket är en indikation på en hälsosam och utvecklande graviditet.
  • Stabilisering (5-6 veckor): HCG-nivåerna når ofta sitt toppvärde med intervall mellan 200 och 19,000 mIU/mL. Denna betydande ökning reflekterar en aktivt växande graviditet och är ett viktigt mått för att bedöma graviditetens utveckling.
  • Höga nivåer (efter 6 veckor): Om HCG-nivåerna överstiger 19,000 mIU/mL, kan det tyda på specifika förhållanden såsom en multipelgraviditet (exempelvis tvillingar eller trillingar) eller en mola graviditet, där en onormal massa av cystor utvecklas istället för en normal graviditet. Sådana avvikelser kräver omedelbar medicinsk utvärdering för att identifiera orsakerna och planera lämplig vård.

HCG-nivåernas betydelse vid IVF

Vid IVF-behandling är HCG-nivåernas utveckling av stor betydelse. De inledande veckorna efter befruktningen kännetecknas av en snabb ökning i HCG-nivåer, vilket signalerar en framgångsrikt etablerad och växande graviditet. Dessa hormonnivåer är avgörande inom IVF eftersom de bekräftar behandlingens framgång och ger tidiga tecken på hur graviditeten utvecklas.

Förstå variationer i HCG-nivåer

Det är viktigt att komma ihåg att HCG-nivåernas ökning kan variera stort mellan olika individer och graviditeter. En ”normal” ökning betyder oftast att hormonet fördubblas var 48–72 timmar, men variationer finns.

När HCG-nivåerna avviker

Om HCG-nivåerna inte följer det förväntade mönstret kan detta indikera potentiella komplikationer, som ektopisk graviditet eller missfall. Å andra sidan kan extremt höga nivåer tyda på multipelgraviditet. Medicinsk utvärdering är nödvändig för att förstå betydelsen av dessa avvikelser.

HCG vid IVF

För dig som genomgår IVF är det ett hoppfullt ögonblick när HCG-nivåerna efter behandlingen visar sig vara tillräckligt höga. Denna ökning bekräftar att graviditeten har börjat utvecklas, vilket är ett stort steg mot att förverkliga drömmen om föräldraskap.

Vi finns här för att vägleda och stötta dig genom varje del av din fertilitetsresa. Om du har några frågor eller oro angående dina HCG-nivåer eller din IVF-behandling, är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Vår uppgift är att erbjuda stöd och vägledning inom fertilitetsvården, med det gemensamma målet att hjälpa dig att uppfylla drömmen om att starta en familj.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60