Hem » Fakta & råd » IVF efter cancer: Fertilitet och föräldraskap
Senast uppdaterad: 18 jun, 2024

IVF efter cancer: Fertilitet och föräldraskap

Att genomgå en cancerbehandling kan vara en av de mest omtumlande upplevelserna i livet. Det kan kännas överväldigande att även behöva tänka på fertilitet, IVF och framtida föräldraskap under denna tid. Men det finns hopp och hjälp att få. Vårt mål är att stödja dig på varje steg av vägen, oavsett var du befinner dig i din resa.

Fertiliteten efter en cancerbehandling

Cancerbehandlingar kan påverka fertiliteten på olika sätt:

 • Cytostatika: Dessa läkemedel, som används för att stoppa cancercellers tillväxt, kan tyvärr också påverka friska celler som äggceller och spermier.
 • Strålbehandling: Om strålning riktas mot könsorganen eller hjärnan kan fertiliteten påverkas. Strålning mot äggstockarna, testiklarna, eller livmodern kan göra det svårare att bli gravid eller bära en graviditet. Strålning mot hjärnan kan påverka hypofysen, vilket är viktigt för hormonreglering och fertilitet.
 • Operationer: Kirurgiska ingrepp i könsorganen, som livmodern, äggstockarna, äggledarna eller testiklarna, kan minska fertiliteten beroende på operationens omfattning och placering.

Bevarande av fertilitet

Innan cancerbehandling påbörjas finns det flera metoder för att bevara fertiliteten. Ägg- och embryofrysning är en metod som vi erbjuder där ägg kan plockas ut och frysas ned, antingen obefruktade eller befruktade, för att användas vid ett senare tillfälle.

IVF efter cancer i olika organ

Cancer i olika organ kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. IVF kan vara ett alternativ för att uppnå graviditet efter cancer och möjliggör användning av bevarade ägg eller spermier, samt donerade ägg eller spermier vid behov.

 • Bröstcancer: Behandling för bröstcancer kan inkludera kemoterapi, strålbehandling och hormonbehandlingar som påverkar fertiliteten. IVF och äggfrysning är viktiga alternativ för att bevara fertiliteten innan behandling​.
 • Livmodercancer: Behandling kan innebära hysterektomi, vilket eliminerar möjligheten att bära en graviditet.
 • Äggstockscancer: Avlägsnande av äggstockarna kan kräva användning av donerade ägg för IVF, men om en äggstock bevaras finns möjligheten att använda egna ägg.
 • Testikelcancer: En testikel kan opereras bort, men så länge den andra fungerar normalt kan fertiliteten bevaras. Donerade spermier kan användas vid behov.
 • Lymfom och leukemi: Högdoskemoterapi och strålning kan påverka fertiliteten. Embryobankning och äggfrysning rekommenderas innan behandling.
 • Kolorektalcancer: Strålning och kirurgi i bäckenområdet kan påverka fertiliteten hos både män och kvinnor.

Stöd och resurser

På Nordic IVF Sverige erbjuder vi omfattande stöd och resurser för personer som genomgått eller ska genomgå cancerbehandling och önskar bli gravida. Vårt team av experter inom fertilitet och reproduktionsmedicin arbetar nära dig för att säkerställa bästa möjliga vård.

 • Fertilitetsutredning: Vi genomför grundliga utredningar för att bedöma din fertilitetsstatus och rekommendera bästa möjliga behandling.
 • IVF-behandling: Vi erbjuder skräddarsydda IVF-behandlingar som anpassas efter dina unika behov och hälsosituation.
 • Ägg- och embryobankning: För personer som vill bevara sin fertilitet innan cancerbehandling, erbjuder vi säkra och effektiva metoder.
 • Samtalsstöd: Vi förstår att denna resa kan vara emotionellt påfrestande och erbjuder samtalsstöd för att hjälpa dig genom processen.

Att bli förälder efter cancerbehandling är möjligt med rätt stöd och behandling. Kontakta oss för mer information eller för att boka en konsultation. Tillsammans kan vi hjälpa dig att ta det första steget mot att bli förälder efter cancer.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60