Hem » Fakta & råd » Hur länge positivt graviditetstest efter missfall
Senast uppdaterad: 29 jun, 2023

Hur länge positivt graviditetstest efter missfall

Vid ett missfall försvinner inte hormonet direkt från kroppen trots att fostret har slutat att växa. Det kan ta olika lång tid och ofta beror det på hur långt gången graviditeten var när missfallet inträffade.

Att få missfall än vanligare än vad många tror, cirka 15 % av alla bekräftade graviditeter avslutas spontant innan graviditetsvecka 12. Om kvinnan är 40 år eller äldre stiger den siffran till 30-40 %. Det kan vara bra att känna till det eftersom det ibland kan kännas som att man är ensam om att genomgå missfall då det är få som pratar högt om det. Att få ett missfall är kroppens naturliga sätt att agera på en graviditet där allt inte står rätt till.

Kroppen reglerar sig själv

Kroppen vet instinktivt vad den ska göra när graviditeten inte utvecklas som den ska. Oftast klarar den av att på egen hand stöta bort fostret, i synnerhet om det handlar om ett så kallat tidigt missfall innan vecka 12. Ibland kan dock kroppen behöva hjälp och då är det bra att uppsöka en barnmorskemottagning eller en gynakut där du bor.

Mensen kommer igång

Det mest tydliga tecknet på att hormonnivåerna börjat stabilisera sig och att kroppen har läkt klart efter missfallet är att mensen kommer tillbaka. När det kommer att ske är helt individuellt, men oftast kommer den som vanligt, enligt det tidsintervall som man hade innan graviditeten. Ibland kan det dröja lite längre. För att ändå vara helt på den säkra sidan är det bra att ta ett graviditetstest. Om testet är negativt vet du med säkerhet att graviditeten är över.

Graviditetstest

Graviditetstest går att köpa i matvarubutiker och på apotek. Det finns många olika sorter och det är viktigt att läsa instruktionerna noggrant så att testet utförs på rätt sätt.

Urin- och blodprov

Det som ett graviditetstest gör är att läsa av ett graviditetshormon i urinen. Hormonet heter hCG och kroppen börjar produktionen redan mycket tidigt i graviditeten. Det enklaste är att mäta det i urinen genom de test man kan köpa själv. Ibland kan blodprov analyseras för hCG också, vid de tillfällen som kräver det. Då ordineras blodprovet av en läkare på en klinik.

Kontakta vården

I sällsynta fall kan det hända att du efter att det gått flera veckor fortfarande får ett positivt graviditetstest. Vid det laget bör du uppsöka vården som kan mäta hormonnivån genom blodprov. Det kan vara så att missfallet faktiskt var ofullständigt, det vill säga att allt fortfarande inte kommit ut helt. Kontakta din barnmorskemottagning när du har frågor om din graviditet.

Missfall efter IVF

Om du haft ett missfall efter en fertilitetsbehandling är det viktigt att meddela sin IVF-klinik. En ny plan för behandling kan läggas upp utifrån dina önskemål. Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor eller är osäker på vad som gäller.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60