Hem » Fakta & råd » Ledighet i samband med IVF
Senast uppdaterad: 2 jul, 2024

Ledighet i samband med IVF

En IVF-behandling är en komplex process som kan innebära flera steg och moment, både förberedande och under själva behandlingen. Att hantera arbete och IVF kan vara utmanande, men med rätt information och stöd försöker vi se till att tillsammans navigera genom processen på ett effektivt sätt.

Behöver man ta ut ledighet?

En vanlig fråga är om man behöver ta ut ledighet under en IVF-behandling. Vi rekommenderar att du ska försöka leva på som vanligt och att det inte är nödvändigt att vara ledig eller sjukskriva sig. Dock finns det tillfällen under behandlingen som kräver planering utifrån ditt schema.

Förberedande undersökningar och konsultationer

Innan IVF-behandlingen påbörjas krävs flera förberedande steg:

  1. Fertilitetsutredning: Detta innebär omfattande tester, såsom blodprov och ultraljud, vilka kräver flera besök hos läkaren.
  2. Konsultation: Möten med fertilitetsspecialister för att diskutera behandlingsplanen och förbereda sig inför behandlingen.

Stimulering och övervakning

Under IVF-processen genomgår kvinnan hormonstimulering:

  • Dagliga injektioner: Hormoninjektioner administreras dagligen över 10-14 dagar.
  • Regelbundna ultraljud: Flera ultraljudsundersökningar utförs för att övervaka äggens utveckling. Dessa besök kan påverka arbetsnärvaron och kan kräva viss flexibilitet i arbetslivet.

Ägguttag och återföring

När äggen är mogna, sker ägguttaget, följt av återföring av embryon:

  • Ägguttag: Dagen för ägguttaget bör du vara helt ledig. Detta är ett kirurgiskt ingrepp som tar cirka 20 minuter, men eftersom det kan krävas förberedelser och eftervård bör du räkna med att vara på plats 2-3 timmar. På grund av bedövningsmedel i armvecket och slidan kan viss återhämtning vara nödvändig.
  • Embryoåterföring: Embryona återförs till livmodern några dagar efter ägguttaget. För denna procedur kan det vara bra att ta det lugnt för att minska stress och öka chanserna för implantation. Dock kan många återgå till arbete senare samma dag om de mår bra.

Stöd och rådgivning

Att genomgå en IVF-behandling kan vara en stressande och emotionellt krävande process. Vi erbjuder samtalsstöd för att hjälpa dig hantera oro och stress under hela behandlingen. Genom att ge dig tydlig information om behandlingens olika steg och erbjuda kontinuerlig möjlighet att kontakta oss för stöd, strävar vi efter att hjälpa dig balansera arbete och behandling på ett effektivt sätt.

Anpassade behandlingstider som passar dig

Medan vi rekommenderar att du försöker leva så normalt som möjligt under IVF-behandlingen, finns det specifika tillfällen under processen där ledighet kan vara nödvändig eller fördelaktig. Det kan vara dagar för viktiga procedurer som ägguttag och embryoåterföring. För att underlätta en smidig och effektiv hantering av din behandling och ditt arbetsliv, kan du kontakta oss för att boka din IVF-behandling. Vi erbjuder personlig rådgivning och försöker att erbjuda behandlingstider som passar dig och ditt liv, vilket gör hela processen så smidig som möjligt.

Kontakta oss för mer information och för att boka en konsultation. Vi finns här för att stödja dig genom varje steg av din IVF-resa.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60