Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Ägglossning
Senast uppdaterad: 4 jun, 2022

Ägglossning

I de flesta fall sker ägglossning en gång per menscykel och inträffar ungefär 14 dagar före nästa mens. Det innebär att tiden för ägglossning är beroende på längden på din menscykel. Har du en längre menscykel så kommer ägglossningen senare i cykeln än om du har en kortare cykel.

Kvinnan är som mest fertil dagarna innan ägglossningen vilket innebär att och det kan vara svårt att pricka in rätt dagar av menscykeln. Mannens spermier kan dock överleva inuti kvinnan i upp till fem dygn, vilket är orsaken till att par som vill bli gravida rekommenderas att ha samlag varannan dag kring tiden för ägglossning. Gör man det ökar man sannolikheten för att levande spermier ska finnas i livmodern och äggledaren då ett ägg passerar.

Menscykeln i korthet

Äggen finns som vilande anlag i dina äggstockar och i början av din menscykel börjar ett stort antal av ägganlagen växa till. Av alla dessa ägganlag blir det varje månad ett ägg som når det mogna stadiet. Det betyder att det är redo att genomgå ägglossning och bli befruktat av en spermie.

När ägglossningen skett transporteras ägget till livmodern genom äggledarna. Blir ägget befruktat kommer det sedan att fästa vid livmoderväggen och fosterutvecklingen tar sin början. Sker inte befruktning stöts ägget ut tillsammans med livmoderväggens slemhinna och du får istället din mens.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har fler frågor!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”