Hem » Fakta & råd » Hur stor chans är det att bli gravid under ägglossning?
Senast uppdaterad: 27 jun, 2023

Hur stor chans är det att bli gravid under ägglossning?

Att känna till hur stor chansen är att bli gravid under ägglossning har stor betydelse för många par. Vid ägglossning frisätts ett ägg från kvinnans äggstock och det är under den här fasen i menscykeln som kvinnan är som mest fertil och alltså har störst chans att bli gravid.

Hur stor chans en individ har att bli gravid under ägglossning är mycket individuellt och kan påverkas av en rad olika faktorer. Kännedom om när ägglossning sker är ett användbart verktyg som avsevärt kan öka chansen för en graviditet.

Ägglossningstest

För att få insikt om när ägglossning sker under din menscykel, kan du ta hjälp av ägglossningstest. Genom ett ägglossningstest kan man upptäcka den ökning av luteiniserande hormon (LH) som sker ungefär 24 till 48 timmar innan ägglossning. På så sätt ger ägglossningstest viktigt information som kan öka din chans att bli gravid.

Ett ägglossningstest kan du göra själv hemma. Testet är i form av en liten sticka som du sänker ner i en bägare där du samlat upp din urin. Ägglossningstest gör du minst en gång om dagen för att på ett effektivt sätt uppmärksamma när LH stiger. Läs noggrant och följ instruktionerna för testet.

Chans att bli gravid under ägglossning

Perioden omkring ägglossning är då en kvinna har möjlighet att bli gravid. Hur stor chansen är går dock inte att säga exakt, eftersom det är individellt. Något som däremot är säkert är att samlag vid ägglossning inte garanterar en graviditet. Du behöver alltså inte oroa dig om du och din partner inte lyckas bli gravida vid de första försöken. Det är vanligt att det tar några månader innan befruktning sker.

Det finns statistik som på ett ungefär besvarar frågan hur stor chans är det att bli gravid under ägglossning. Generellt kan man säga att chansen omkring 25 % under de första månaderna för dig som är under 30 år. Hur stor chans en individ har att bli gravid under ägglossning varierar stort. För ca 25 % av alla olikkönade par tar det över ett år att bli gravida.

Vad som kan påverka chansen att bli gravid

Det finns faktorer som kan påverka dina möjligheter att bli gravid vid ägglossning. Till exempel är tajming avgörande. Spermier kan överleva i äggledarna upp till fem dagar, vilket är något som ökar chanserna att bli gravid.

En annan faktor som kan påverka dina chanser är din ålder. En kvinnas fertilitet minskar med åldern, vilket gör att chansen för en graviditet blir mindre. Efter omkring 30 års ålder brukar en kvinnas fertilitet börja sjunka och efter 35 år sker minskningen av fertiliteten snabbare. En del kan vid den här åldern uppleva fertilitetsproblem. Spermiernas kvalitet påverkas också av ålder, men inte i samma utsträckning som äggen.

Fler faktorer som kan påverka negativt är exempelvis rökning, över- och undervikt, användning av droger och anabola sterioder. En hälsosam livsstil gällande kost och motion ökar chansen att bli gravid.

Boka tid för utredning

De flesta par som försöker bilda familj lyckas vanligtvis bli gravida inom ett år, men det är långt ifrån alla som gör det. Har du och din partner försökt i över ett år, men utan framgång, kan det vara bra att boka en tid för utredning. Detta kan du göra genom att kontakta våra kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.  

Att det tar tid behöver inte innebära att en graviditet inte kommer ske, men det kan ändå vara bra att kolla upp om det finns något som försvårar för er att bilda familj. Det är alltid bra att utreda eventuella fertilitetsproblem så tidigt som möjligt, för att öka era chanser att bli gravida.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60