Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Folsyra tabletter för gravida
Senast uppdaterad: 20 nov, 2023

Folsyra tabletter för gravida

Det viktigt att vara utrustad med rätt verktyg för en hälsosam graviditet. Folsyra är ett av de viktigaste kosttillskotten innan och under graviditeten. Nedan går vi igenom varför det är så viktigt, hur man kan få i sig rätt mängd folsyra och om det finns några biverkningar. 

Det viktigt att vara utrustad med rätt verktyg för en hälsosam graviditet. Folsyra är ett av de viktigaste kosttillskotten innan och under graviditeten. Nedan går vi igenom varför det är så viktigt, hur man kan få i sig rätt mängd folsyra och om det finns några biverkningar. 

Vad är folsyra? 

Folsyra är en viktig B-vitamin som är nödvändig för kroppens celltillväxt och produktion av röda blodkroppar. Folsyra finns naturligt i vissa livsmedel som baljväxter, gröna bladgrönsaker, bär och fullkorn och kallas då folat. Det finns även som kosttillskott för att säkerställa tillräckligt intag, särskilt för gravida kvinnor. 

Viktigt att äta folsyra under graviditeten 

Som gravid är det viktigt att vara medveten om sin hälsa och näringsintag för att säkerställa en sund utveckling för både dig och din bebis. Folsyra är ett viktigt näringsämne under graviditeten eftersom det stödjer fostrets tidiga utveckling genom att det minskar risken för ryggmärgsbråck och motverkar tidiga missfall. 

Vad är ryggmärgsbråck? 

Ryggmärgsbråck är en medfödd neuralrörssjukdom som påverkar utvecklingen av fostrets ryggmärg och ryggmärgshinnor under graviditeten. Det innebär att det finns en ovanligt stor öppning i ryggens ryggmärgskanal eller ryggmärgshinnor, vilket kan leda till att delar av ryggmärgen och nervrötterna blir exponerade utanför kroppen. Ryggmärgsbråck kan orsaka neurologiska problem och andra medicinska komplikationer hos den drabbade personen och kräver ofta kirurgisk behandling inom ett par dagar efter födseln för att korrigera defekten och minimera dess påverkan på barnets hälsa. 

Behöver man äta folsyra under hela graviditeten? 

Att få i sig folsyra/folat är viktigt under hela graviditeten, men viktigast under de första 12 veckorna. Neuralröret bildas under de första veckorna av graviditeten, ofta innan många kvinnor ens vet att de är gravida. Därför är det rekommenderat att börja ta 400 mikrogram folsyra per dag innan du blir gravid och fortsätta under hela graviditeten.  Genom att redan ha folsyra i ditt system minskar du risken för neuralrörsdefekter hos din bebis. Om du planerar att bli gravid är det alltså klokt att börja ta folsyra så snart som möjligt. Det är även viktigt att få i sig tillräckligt med folsyra/folat för blodbildningen hos dig som bär barnet. 

Finns det några biverkningar? 

Biverkningar av folsyra är vanligtvis sällsynta vid normal dosering och användning, men i vissa fall kan konsumtion leda till allergiska reaktioner. Det är viktigt att inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget av folsyra och om du upplever några biverkningar bör du konsultera en läkare. Med det sagt anses dock folsyra vara ett säkert och viktigt tillskott för gravida och kvinnor som planerar att bli gravida. 

Folsyra innan, under och efter IVF-behandling 

För de som genomgår IVF-behandlingar är folsyra självklart lika viktigt som när man försöker bli gravid på naturlig väg.  

Vi rekommenderar att du diskuterar ditt folsyraintag med din IVF- läkare för att säkerställa att du får rätt dos, samtidigt som övriga kostråd och rekommendationer diskuteras.  

Våra experter inom fertilitet hos Nordic IVF finns här för att hjälpa dig på vägen till att bli gravid och erbjuder den bästa vården och rådgivningen. Tveka inte att kontakta oss om du har några övriga frågor gällande folsyra innan och under graviditet eller gällande våra IVF-behandlingar

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60