Hem » Fakta & råd » Östradiol värde IVF
Senast uppdaterad: 23 mar, 2023

Östradiol värde IVF

Hormonet östradiol spelar en avgörande roll för reproduktionssystemets funktion.

Östradiol förbereder bland annat kroppen för en graviditet. Ibland analyseras östradiolvärdet i blodet under en IVF-behandling.

Här kan du läsa mer om vad östradiol är, hur det påverkar dina ägg och hur nivån av östradiol förändras under hormonstimuleringen som är en del av en IVF-behandling.

Vad är östradiol?

Östradiol är en typ av östrogen som finns i kroppen. Det är ett hormon som främst produceras i äggstockarna. Hormonet produceras även i mindre mängd i mäns testiklar. Östradiol har en viktig roll att spela i både utvecklingen och funktionen av reproduktionssystemet hos en kvinna. Hormonet hjälper bland annat till att göra slemhinnan i livmodern tjockare och också till att stödja fostrets utveckling under graviditeten.

Östradiol påverkar även andra delar i kroppen. Ett exempel är bentäthet och ett annat är dess effekter på både blodkärlen och hjärnan.

Östradiol och ägglossning

Östrogenhormonet östradiol spelar också en avgörande roll för ägglossningen. Under menscykelns gång ökar nivån av östradiol i kroppen. Det här stimulerar tillväxt och förtjockning av livmoderns slemhinna. När nivån av östradiol stiger gör det i sin tur att hypofysen frisätter luteiniserande hormon som leder till ägglossning.

Östradiol värde vid IVF behandling

Vid en IVF behandling får du läkemedel i form av hormoner, som hjälper till att stimulera dina äggstockar att producera fler äggblåsor.

Under hormonstimuleringen vid en IVF-behandling mäts storleken hos äggblåsorna (folliklarna) genom ultraljudsundersökning. Läkaren följer utvecklingen av blåsorna noggrant för att kunna beräkna när det är dags att planera för ägguttag.

Ibland kan ett test av östradiolnivån även göras genom ett blodprov. Nivån av östradiol stiger i takt med att äggblåsorna växer till och blir större. Äggblåsorna, innehåller de ägg som vi under behandlingen kommer att hämta från äggstockarna för att sedan befrukta.

Hormonstimulering vid IVF

Om du har låga nivåer av östradiol under en hormonstimulering kan det förklaras av att du har en låg äggreserv och därmed reagerar äggstockarna i mindre utsträckning på stimuleringen.  Läkaren anpassar dosen av hormon utifrån dina förutsättningar för att behandlingen ska bli så optimal som möjligt.

IVF behandling vid infertilitet

Svårigheter att bli gravid är något som påverkar miljontals människor över hela världen. Tack vare IVF kan många idag få hjälp med att bilda familj. Vid en IVF behandling kan vi hämta ut ägg från dina äggstockar. Äggen befruktas sedan med spermier utanför kroppen och ett befruktat ägg återförs till livmodern.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60