Hem » Fakta & råd » Östradiol värde IVF
Senast uppdaterad: 23 mar, 2023

Östradiol värde IVF

Hormonet östradiol spelar en avgörande roll för reproduktionssystemets funktion.

Östradiol förbereder bland annat kroppen för en graviditet. Ibland analyseras östradiolvärdet i blodet under en IVF-behandling.

Här kan du läsa mer om vad östradiol är, hur det påverkar dina ägg och hur nivån av östradiol förändras under hormonstimuleringen som är en del av en IVF-behandling.

Vad är östradiol?

Östradiol är en typ av östrogen som finns i kroppen. Det är ett hormon som främst produceras i äggstockarna. Hormonet produceras även i mindre mängd i mäns testiklar. Östradiol har en viktig roll att spela i både utvecklingen och funktionen av reproduktionssystemet hos en kvinna. Hormonet hjälper bland annat till att göra slemhinnan i livmodern tjockare och också till att stödja fostrets utveckling under graviditeten.

Östradiol påverkar även andra delar i kroppen. Ett exempel är bentäthet och ett annat är dess effekter på både blodkärlen och hjärnan.

Östradiol och ägglossning

Östrogenhormonet östradiol spelar också en avgörande roll för ägglossningen. Under menscykelns gång ökar nivån av östradiol i kroppen. Det här stimulerar tillväxt och förtjockning av livmoderns slemhinna. När nivån av östradiol stiger gör det i sin tur att hypofysen frisätter luteiniserande hormon som leder till ägglossning.

Östradiol värde vid IVF behandling

Vid en IVF behandling får du läkemedel i form av hormoner, som hjälper till att stimulera dina äggstockar att producera fler äggblåsor.

Under hormonstimuleringen vid en IVF-behandling mäts storleken hos äggblåsorna (folliklarna) genom ultraljudsundersökning. Läkaren följer utvecklingen av blåsorna noggrant för att kunna beräkna när det är dags att planera för ägguttag.

Ibland kan ett test av östradiolnivån även göras genom ett blodprov. Nivån av östradiol stiger i takt med att äggblåsorna växer till och blir större. Äggblåsorna, innehåller de ägg som vi under behandlingen kommer att hämta från äggstockarna för att sedan befrukta.

Hormonstimulering vid IVF

Om du har låga nivåer av östradiol under en hormonstimulering kan det förklaras av att du har en låg äggreserv och därmed reagerar äggstockarna i mindre utsträckning på stimuleringen.  Läkaren anpassar dosen av hormon utifrån dina förutsättningar för att behandlingen ska bli så optimal som möjligt.

IVF behandling vid infertilitet

Svårigheter att bli gravid är något som påverkar miljontals människor över hela världen. Tack vare IVF kan många idag få hjälp med att bilda familj. Vid en IVF behandling kan vi hämta ut ägg från dina äggstockar. Äggen befruktas sedan med spermier utanför kroppen och ett befruktat ägg återförs till livmodern.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”