Hem » Fakta & råd » Bra spermier är viktigt för fertiliteten
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Bra spermier är viktigt för fertiliteten

När par försöker bli gravida lyckas de flesta inom ett år. För en del par tar det dock längre tid än så. Då kan många funderingar uppstå och det kan vara dags att påbörja en fertilitetsutredning.

Om det har gått ett år rekommenderar vi att du bokar en fertilitetsutredning på en av våra kliniker tillsammans med din partner. I vissa fall går det även boka en utredning tidigare än efter ett år. Det kan bero på kvinnans ålder eller oregelbunden mens.

Det kan finnas flera anledningar till att par inte blir gravida. En kan vara att spermiernas rörlighet inte är tillräcklig, eller att de är för få.

Bra spermier är viktigt för att en befruktning ska kunna ske. De behöver kunna röra sig snabbt för att nå fram. Givetvis måste de även ha en förmåga att ta sig in i ägget. Kvaliteten på spermierna kan försämras av exempelvis hög värme, läkemedel, droger eller av olika livsstilsfaktorer. Vissa kan även helt ha avsaknad av spermier.

Fertilitetsutredning och spermaprov

På våra kliniker kontrollerar vi alltid mannens spermier när vi utför en fertilitetsutredning. Det görs genom att spermaprov lämnas in som vi sedan analyserar. Ungefär en tredjedel av dem som drabbas av infertilitet gör det på grund av en nedsatt funktion hos mannens spermier. Anledningarna kan vara låg rörlighet på spermierna eller att de är för få. I vissa fall kan det även handla om att sädesledarna inte fungerar som de ska eller är sammanväxta så att spermierna inte kan passera.

Mannens ålder kan också inverka på spermiernas kvalitet. Dock påverkar ålder inte mäns fertilitet i samma utsträckning som kvinnors.

Hjälp att få när det inte finns bra spermier

När mannen inte har en väl fungerande spermieproduktion finns det hjälp att få. Om rörligheten är låg kan en IVF-behandling med intracytoplasmatisk spermieinjektion, även känt som ICSI, vara ett alternativ. Då blir spermierna injicerade i ägget och de slipper därmed ta sig in i ägget på egen hand.

En IVF-behandling sker i flera steg och det är kvinnan som genomgår de flesta av dem. En hormonbehandling påbörjas som ett första steg som sedan följs upp med ultraljudsundersökningar. Efter det görs ett ägguttag och på samma dag lämnar mannen sina spermier till IVF-laboratoriet. En insättning till kvinnans livmoder genomförs några dagar senare med ett av de befruktade äggen.

Om det är så att mannen saknar spermier eller om de spermier han har inte kan befrukta ett ägg, finns det också hjälp att få. På våra kliniker erbjuder vi både insemination och IVF med donerade spermier. Alla våra donatorer är naturligtvis noggrant kontrollerade enligt gällande bestämmelser.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”