Hem » Fakta & råd » Bra spermier är viktigt för fertiliteten
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Bra spermier är viktigt för fertiliteten

När par försöker bli gravida lyckas de flesta inom ett år. För en del par tar det dock längre tid än så. Då kan många funderingar uppstå och det kan vara dags att påbörja en fertilitetsutredning.

Om det har gått ett år rekommenderar vi att du bokar en fertilitetsutredning på en av våra kliniker tillsammans med din partner. I vissa fall går det även boka en utredning tidigare än efter ett år. Det kan bero på kvinnans ålder eller oregelbunden mens.

Det kan finnas flera anledningar till att par inte blir gravida. En kan vara att spermiernas rörlighet inte är tillräcklig, eller att de är för få.

Bra spermier är viktigt för att en befruktning ska kunna ske. De behöver kunna röra sig snabbt för att nå fram. Givetvis måste de även ha en förmåga att ta sig in i ägget. Kvaliteten på spermierna kan försämras av exempelvis hög värme, läkemedel, droger eller av olika livsstilsfaktorer. Vissa kan även helt ha avsaknad av spermier.

Fertilitetsutredning och spermaprov

På våra kliniker kontrollerar vi alltid mannens spermier när vi utför en fertilitetsutredning. Det görs genom att spermaprov lämnas in som vi sedan analyserar. Ungefär en tredjedel av dem som drabbas av infertilitet gör det på grund av en nedsatt funktion hos mannens spermier. Anledningarna kan vara låg rörlighet på spermierna eller att de är för få. I vissa fall kan det även handla om att sädesledarna inte fungerar som de ska eller är sammanväxta så att spermierna inte kan passera.

Mannens ålder kan också inverka på spermiernas kvalitet. Dock påverkar ålder inte mäns fertilitet i samma utsträckning som kvinnors.

Hjälp att få när det inte finns bra spermier

När mannen inte har en väl fungerande spermieproduktion finns det hjälp att få. Om rörligheten är låg kan en IVF-behandling med intracytoplasmatisk spermieinjektion, även känt som ICSI, vara ett alternativ. Då blir spermierna injicerade i ägget och de slipper därmed ta sig in i ägget på egen hand.

En IVF-behandling sker i flera steg och det är kvinnan som genomgår de flesta av dem. En hormonbehandling påbörjas som ett första steg som sedan följs upp med ultraljudsundersökningar. Efter det görs ett ägguttag och på samma dag lämnar mannen sina spermier till IVF-laboratoriet. En insättning till kvinnans livmoder genomförs några dagar senare med ett av de befruktade äggen.

Om det är så att mannen saknar spermier eller om de spermier han har inte kan befrukta ett ägg, finns det också hjälp att få. På våra kliniker erbjuder vi både insemination och IVF med donerade spermier. Alla våra donatorer är naturligtvis noggrant kontrollerade enligt gällande bestämmelser.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60