Hem » Fakta & råd » Chans att bli gravid
Senast uppdaterad: 22 jun, 2023

Chans att bli gravid

Ålder, hälsa och livsstil är tre saker som påverkar chanserna att bli gravid.

När det kommer till chansen att bli gravid när ni regelbundet försöker är den omkring 20-25 % varje  månad. Det är med andra ord inte säkert att en befruktning sker på första försöket. Hur lång tid det tar beror på flera individuella faktorer, vilket innebär att chansen att bli gravid varierar från par till par. För omkring 25 % av de par som regelbundet försöker att bli gravida tar det mer än ett år.

Ålder, hälsa och livsstil är tre saker som påverkar chanserna att bli gravid. Ju äldre du är, särskilt om du är kvinnan i förhållandet, desto svårare blir det eftersom äggens antal och kvalitet sjunker med åren. Övervikt, dålig kosthållning, rökning och högt koffeinintag kan också minska chansen.

Öka chanserna att bli gravid

Det finns en del sätt som du kan använda dig av för att öka dina chanser att bli gravid. Ett av dem är att använda ägglossningstest. Med hjälp av sådana kan du räkna ut inom vilket intervall din ägglossning kommer att äga rum och därmed planera in samlag utifrån det. Ägget kan enbart bli befruktat under cirka ett dygn per månad. Spermier däremot kan leva i upp till fem dygn i livmoder och äggledare  så samlag varannan till var tredje dag brukar vara tillräckligt.

En annan rekommendation när du försöker bli gravid är att följa de råd om kost och livsstil som är rekommenderade för gravida. Du kan som kvinna börja ta folsyra som tillskott, vilket minskar risken för ryggmärgsbråck och tidiga missfall. Om du är rökare så försök att sluta med det. Det kan också hjälpa att minska alkoholintaget såväl som intaget av koffein. Livsmedelsverket rekommenderar 2-3 koppar kaffe som mest per dag. Både undervikt och övervikt kan också påverka möjligheterna att bli gravid.

Få hjälp att bli gravid

Om ni har försökt att bli gravida under ett år utan att lyckas kan ni kontakta oss på Nordic IVF. Ett år kan kännas som lång tid, men för många fungerar det att bli gravida på naturlig väg om man har tålamod. När ni kontaktar oss efter ett år, kan vi boka in er för en fertilitetsutredning. Då undersöker vi både kvinnan och mannen för att utreda om det finns en anledning till infertiliteten.

Mannen får lämna ett spermaprov där både antal spermier och deras rörlighet kontrolleras. Kvinnan får lämna blodprov för att undersöka äggreserv och hormonnivåer, samt göra ett ultraljud för att kontrollera äggstockar och livmoder.

Efter utredningen får ni vägledning gällande vad som är den bästa vägen att gå för er. Om IVF (provrörsbefruktning) är rekommendationen utifrån vad utredningens resultat visar,  planerar vi för det tillsammans med er.

Chansen att bli gravid genom provrörsbefruktning är också individuell utifrån er situation. Cirka 30 till 35 % av alla kvinnor som genomför en embryoåterföring blir gravida. Kontakta gärna oss för att boka tid där vi kan diskutera er individuella situation och komma fram till en lösning som passar er.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60