Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Pergotime
Senast uppdaterad: 20 jun, 2022

Pergotime

I dagsläget är läkemedlet Pergotime avregistrerat i Sverige. Det finns andra läkemedel som kan användas för att stimulera till ägglossning för de kvinnor som behöver det. 

Vad är Pergotime?

Historiskt har läkemedlet Pergotime varit förstahandsval vid ägglossningsstimulering. Preparatet finns inte tillgängligt i Sverige längre och idag används andraläkemedel med liknande syfte, exempelvis Letrozol.

Läkemedel som stimulerar ägglossningen kan användas för hos kvinnor som lider av PCO eller andra hormonella rubbningar där ägglossningarna är glesa och/eller oregelbundna.

Under första kuren sker behandlingen i låg dos för att sedan ökas i nästa kur om ägglossning inte sker.

Förhoppningsvis funkar det första gången men många kan behöva göra om behandlingarna flera gånger. I de flesta fall brukar man planera för 3-6 behandlingar och om detta inte lyckas diskuteras byte till IVF-behandling.  Precis som med andra ägglossningsstimulerande läkemedel så är risken för tvillingfödsel något förhöjd och man bör alltid genomgå gynekologisk ultraljudsundersökning några dagar innan beräknade ägglossningar, för att se att det inte är dubbel eller trippel ägglossning på gång. I dessa fall avråder man från samliv i denna menscykel och ger en lägre dos medicin i nästa menstruationscykel.

När ska du undvika läkemedlet?

Du ska inte använda ägglossningsstimulerande läkemedel om du redan är gravid eller om du ammar. Naturligtvis ska du inte ta tabletterna om du är allergisk mot något av de ämnen som tabletten består av.

Innan varje  varje behandlingsstart måste du kontrollera  att du inte redan är gravid (genom graviditetstest). Din partner bör också ha lämnat ett spermaprov för att visa en normal spermaproduktion och äggledarkontroll skall också ha utförts.

Mer om ägglossningen

Som en del av menscykeln så fungerar det så att ägg mognar i en follikel (äggblåsa) för att sedan lossna från äggstocken. Det är dagarna innan beräknad ägglossning som kvinnan är mest fertil. För att veta om ägglossningen är på gång kan man använda ägglossningstest som finns att köpa på apoteken. Läs noga instruktionerna och följ anvisningarna.

Varm välkommen att kontakta våra kliniker om du undrar över något!

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60