Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » IVF-behandling – biverkningar
Senast uppdaterad: 8 apr, 2022

IVF-behandling – biverkningar

IVF är en fertilitetsbehandling (även kallat provrörsbefruktning), där ägg befruktas med spermier utanför kroppen. Det är en vanlig metod för de par eller kvinnor som är ofrivilligt barnlösa. För att kunna optimera behandlingen vill man ha fler än ett ägg att befrukta. Därför genomgår kvinnan en hormonstimulering.

Äggreserv

Alla kvinnor har olika förutsättningar för att ägg ska utvecklas i äggstockarna. En del har en hög äggreserv, vilket innebär att det i äggstockarna finns gott om anlag till ägg. Andra har en låg äggreserv och då finns färre ägganlag. Detta tar läkaren reda på genom att undersöka äggstockarna med vaginalt ultraljud, samt genom blodprov som mäter hormonet AMH (Anti-Mülleriskt hormon). Utifrån denna information planerar IVF-läkaren vilken dos som kan passa för att stimuleringen ska bli så optimal som möjligt. Ibland kan det behövas en justering under behandlings gång, och ibland kan justering ske från en behandling till en annan.

Biverkningar

Vissa typer av stimulering innefattar några veckor av så kallad nedreglering, då kroppens egna hormoner dämpas. Detta görs vanligtvis genom att använda en nässpray, och de biverkningar som vissa känner av kan liknas vid klimakteriesymptom, det vill säga vallningar, svettningar och humörsvängningar. När sedan stimuleringen med injektionerna startar brukar dessa symptom försvinna.

Stimuleringen som gör att äggen utvecklas innebär dagliga injektioner. De flesta kvinnor mår helt bra, medan vissa kan känna av biverkningar mot slutet av stimuleringen, exempelvis känsla av svullnad och spändhet i buken.

Efter embryoåterföringen som brukar ske 2, 3 eller 5 dagar efter ägguttaget, ges ett tillskott av progesteron (gulkroppshormon). Detta kan ibland ge symptom som liknar graviditet, bland annat ömmande bröst.

Överstimulering

Det är mycket ovanligt att kvinnor drabbas av överstimulerings-syndrom (även kallat OHSS – ovariellt hyperstimuleringssyndrom) i den form som innebär allvarlig risk för henne, men ibland kan vissa kvinnor känna av en viss grad av överstimulering. Symptomen beror då på att vätska ansamlas i buken och äggstockarna blir förstorade. Illamående, smärta, svårigheter att ta djupa andetag är något som vissa upplever.

Det är då viktigt att prata med sin IVF-läkare för att kontrollera förloppet och eventuellt anpassa behandlingen så att det inte förvärras. Ibland kan embryoåterföringen skjutas upp till nästa menstruationscykel för att läkaren bedömer att risken för överstimulering är stor och eventuellt kan förvärras av eventuell graviditet. Då fryses embryot, och tinas upp när det är dags för återföring i nästa cykel.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”