Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Gravid v 11 missfallsrisk
Senast uppdaterad: 20 okt, 2023

Gravid v 11 missfallsrisk

Det är oftast en tid av glädje och förväntan när du når vecka 11 av din graviditet. Du börjar sakta men säkert närma dig andra trimestern. Samtidigt kan det finnas en oro och frågor kring missfallsrisken. Är det vanligt med missfall i vecka 11? Vi på Nordic IVF är här för att ge dig svar […]

Det är oftast en tid av glädje och förväntan när du når vecka 11 av din graviditet. Du börjar sakta men säkert närma dig andra trimestern. Samtidigt kan det finnas en oro och frågor kring missfallsrisken. Är det vanligt med missfall i vecka 11? Vi på Nordic IVF är här för att ge dig svar och vägledning. 

Hur stor är risken för missfall i vecka 11? 

Missfall är inte något man önskar men det är viktigt att förstå att det kan inträffa och att det faktiskt är ganska vanligt innan vecka 12. Ca 15% av alla graviditeter slutar i missfall innan vecka 12, och om kvinnan är 40 år eller äldre är denna siffra 30–40 %.I de tidiga graviditetsveckorna, speciellt under de första åtta veckorna, är risken för missfall generellt sett högre. Vid denna tidpunkt genomgår fostret många kritiska utvecklingssteg och om något går fel i denna process kan det resultera i ett missfall. 

När man passerat vecka 12 av graviditeten kan det vara en lättnad att veta att risken för missfall har minskat något, då flera av de tidiga utvecklingsstegen nu har passerat. Statistik visar att missfallsrisken sjunker när du går in i den andra trimestern, efter vecka 12. 

Vad beror oftast missfall på i vecka 11? 

De vanligaste orsakerna till missfall generellt är kromosomavvikelser eller andra problem i utvecklingen hos fostret. I de flesta fall är detta en naturlig process som inte kan förhindras. Även om missfall kan vara påfrestande att genomgå så är det viktigt att du inte klandrar dig själv om det skulle inträffa, och att du ger dig tid att läka både psykiskt och fysiskt efter ett missfall. Det är vanligt att känna skuld i samband med missfallet och att man tror att ens handlingar har påverkat fostret, men i de allra flesta fall sker missfall som sagt utan att du kan påverka det.  

Med det sagt finns det faktorer som kan påverka risken för missfall, bland annat kvinnans ålder, rökning, alkohol och övervikt. Du kan läsa mer om riskfaktorer och vad du kan göra för att undvika risken för missfall under avsnittet ”Hur vanligt är det med missfall innan vecka 12”. 

Hur känns ett missfall i vecka 11? 

Att upptäcka ett missfall kan vara en mycket känslomässigt jobbig upplevelse. Ett missfall i vecka 11 börjar oftast med en ljus blödning och milda till kraftiga kramper, likt mensvärk. I en del fall sker ingen blödning direkt, utan istället kanske du märker att allt inte står rätt till genom att graviditetssymptomen har avtagit. Ibland märks det inte alls att graviditeten avstannat. Blödningen kan då komma flera veckor senare.  Det är dock viktigt att komma ihåg att en sparsam blödning utan några andra symptom som exempelvis värk, inte behöver innebära att det är ett missfall på gång.  

Om du upplever något avvikande eller symptom på missfall, tveka inte att kontakta din läkare eller vår klinik för rådgivning och support. 

Osäker på om du har fått ett missfall? 

På Nordic IVF förstår vi att det är en skör och känslig tid när du är gravid. Det är inte ovanligt att känna sig osäker på om man har drabbats av ett missfall eller inte, och det bästa sättet att få klarhet är genom att kontakta din läkare eller oss på Nordic IVF. Vi har många års erfarenhet av att stödja kvinnor genom olika graviditetsutmaningar och kan erbjuda dig professionell rådgivning och ultraljud för att avgöra situationen. Så om du är gravid och oroar dig för missfallsrisken eller om du har frågor och behöver stöd, tveka inte att höra av dig till oss. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60