Hem » Fakta & råd » Hur vanligt är missfall innan vecka 12?
Senast uppdaterad: 27 jun, 2023

Hur vanligt är missfall innan vecka 12?

De flesta missfall sker före graviditetsvecka 12. Risken för missfall varierar beroende på kvinnans ålder.

Missfall är många gånger en smärtsam upplevelse att gå igenom. Tyvärr är det inte helt ovanligt att drabbas av missfall. Det är alltid viktigt att förstå att missfall vanligtvis inte är något som du själv har kontroll över, och därför finns heller ingen anledning att beskylla sig själv om ett missfall inträffar. Ibland händer det att en graviditet inte utvecklas som det ska, och det på grund av helt naturliga orsaker.

Här nedan kan du läsa mer om hur vanligt det är med missfall före vecka 12 i graviditeten och de faktorer som eventuellt kan påverka och minimera risken för missfall.

Missfall är vanligast före vecka 12

När man talar om missfall syftar man på förlusten av en graviditet som sker innan ett foster kan överleva själv utanför mammans mage. De flesta missfall sker före graviditetsvecka 12. Risken för missfall varierar beroende på kvinnans ålder.

Enligt statistik resulterar ungefär mellan 15 % av alla graviditeter i ett missfall under de första 12 veckorna. Denna siffra stiger till 30-40 % om kvinnan är 40 år eller äldre. Vid 45 årsålder är missfallsrisken mycket hög – omkring 80 %.  

Något som är viktigt att komma ihåg är alltså att missfall inte är något ovanligt. Att drabbas av ett missfall är ofta känslomässigt tufft, men det är ingen indikation på att det kommer uppstå framtida reproduktionsproblem. Du kan fortfarande ha en lyckad graviditet efter ett eller flera missfall.

Orsaker till missfall

Man kan ofta inte säga säkert vad som har orsakat ett missfall. Många gånger beror missfall på att det finns kromosomavvikelser hos fostret. Den här typen av avvikelser uppstår tidigt under embryots utveckling och de kan leda till att fostret förhindras att utvecklas normalt. Något som i sin tur kan försvåra graviditetens utveckling och leda till missfall.

Vad du själv kan påverka

Ett missfall är något som de flesta gånger ligger helt utanför vår kontroll. Det finns dock några faktorer som är viktiga att ha i åtanke, då de kan ha en påverkan på graviditeten.

  • Rökning och droganvändning: Att under graviditeten röka eller använda droger har en potentiell koppling till en ökad risk för missfall. Därför bör den här typen av vanor avslutas för att ge graviditeten de bästa förutsättningarna för att utvecklas framgångsrikt.
  • Övervikt: Det finns forskning som visar på att övervikt är en faktor som kan ha en negativ påverkan och leda till missfall. Att behålla en hälsosam vikt genom motion och en balanserad kost kan därför vara viktigt under en graviditet.
  • Brist på folsyra: En annan känd faktor som kan påverka graviditeten negativt är brist på folsyra. En brist på det här vitaminet kan orsaka missbildningar hos fostret och kan även leda till ett tidigt missfall. Därför kan det vara bra att ta ett tillskott av folsyra tidigt under graviditeten.

IVF vid missfall

Ett missfall inträffar ofta utan någon orsak som är möjlig att identifiera. Ibland kan en graviditet helt enkelt inte utvecklas på ett framgångsrikt sätt. Den som har genomgått flera missfall eller upplever svårigheter med att bilda familj, är alltid välkommen att kontakta oss. Tidigare missfall utesluter inte framtida lyckade graviditeter.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60