Hem » Fakta & råd » Progynon IVF
Senast uppdaterad: 7 mar, 2023

Progynon IVF

IVF är ett behandlingsalternativ som erbjuder en möjlighet till en graviditet och barn.

En viktig aspekt av IVF-behandling är frysning av embryon, vilket möjliggör en större flexibilitet i IVF-behandlingen. Dessutom kan återföringen av fryst/tinat embryo ofta ske i naturlig cykel det vill säga att ingen förberedelse med hormoninjektioner behövs. I de fall då kvinnan inte har regelbundna menstruationer behöver man stimulera ägglossning med Letrozole-tabletter.

I enstaka fall kan en lätt hormonstimulering med hormoninjektioner behövas (om det inte går att att framkalla ägglossning med Letrozole). Ytterligare ett alternativ är att återföra ett tinat embryo är en så kallad konstgjord cykel. Då ges östrogentabletter, Progynon, för att förbereda livmoderslemhinnan för embryoåterföringen. Progynon behöver då tas fram till graviditetsvecka 12. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom grunderna för IVF och embryofrysning.


Så här fungerar IVF

Låt oss börja med att titta på exakt vad IVF innebär och vad förkortningen står för. In vitro fertilisering, IVF, är en fertilitetsbehandling där ägg först hämtas från en kvinnas äggstockar. Därefter befruktas äggen utanför kroppen med spermier i ett laboratorium. När äggen väl är befruktade odlas de i ett antal dagar och ett av dem blir slutligen återfört till kvinnans livmoder.

IVF med donerade ägg fungerar likadant. De donerade äggen hämtas från donatorns äggstockar och befruktas med spermier. Embryot överförs sedan till den mottagande kvinnans livmoder.

Det är vanligt att par väljer att söka hjälp via IVF när de inte har kunnat bli gravida naturligt. IVF kan erbjuda par en bättre möjlighet att uppnå en graviditet.


Östrogenpreparat vid utebliven ägglossning

Preparatet Progynon är en syntetisk form av det kvinnliga hormonet östrogen. Det kan bland annat användas i IVF-cykler för att förbereda livmoderslemhinnan för en embryoimplantation.

Att ta hjälp av Progynon IVF kan vara en fördel eftersom det hjälper till att säkerställa att livmoderslemhinnan är tillräckligt tjock för att stödja ett återförande av ett embryo.


Att frysa ägg och embryon

Många kvinnor väljer att frysa in sina ägg. Det innebär helt enkelt att ägg tas ut och fryses ner för senare användning. Men det är inte bara ägg som går att frysa. Det går även att frysa in embryon, alltså de redan befruktade äggen.

Anledningen att frysa embryon är oftast densamma som för äggen, alltså att bevara det för senare användning. Ett embryo behöver bli återfört i livmodern vid rätt tid i menscykeln.


Frysåterföring av embryon

En embryoöverföring innebär att det frysta embryot tinas upp och sedan återförs till livmodern. Förhoppningen är givetvis att det i sin tur ska leda till en graviditet.

Frysning av embryon kan erbjuda flera fördelar vid IVF. Till exempel tillåter det par att spara embryon för framtiden. Något som kan vara särskilt fördelaktigt om de inte uppnår en graviditet under sitt första försök med IVF.


Progynon vid frysåterföring

Hos oss på Nordic IVF använder vi Progynon IVF eller motsvarande preparat som en del av vår behandling för att förbereda livmoderslemhinnan för återföringen av embryot och till de patienter där det inte går att framkalla en ägglossning. Hormonpreparatet hjälper till att skapa en optimal miljö för det befruktade ägget.

Vårt erfarna team av specialister har som uppgift att ge en individanpassad och personlig vård till varje patient vi behandlar. Om du är intresserad av att lära dig mer om våra IVF-behandlingar och Progynon IVF, tveka då inte att kontakta oss. Vi är här för att hjälpa dig att navigera i din fertilitetsresa.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”