Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Graviditetskalender
Senast uppdaterad: 8 jun, 2022

Graviditetskalender

Kanske har du väntat länge på att bli gravid, eller så hände det ganska snabbt. Kanske var det en lång process med utredningar och IVF, eller så hörde du till de som lyckades på naturlig väg. En skillnad är att du som gjort IVF fått veta att du är gravid tidigare än de som blivit gravida på naturlig väg och att du som gjort IVF blir erbjuden ett tidigt graviditetsultraljud på din IVF-klinik. 

Information att söka

På internet finns en uppsjö av information för den som är intresserad av att läsa mer om graviditet och förlossning. Så mycket att det faktiskt kan vara lite svårt att sålla bland all information, och det är inte alltid helt lätt att vara källkritisk till alla påståenden som snurrar runt.

För dig som är nyfiken på fostrets utveckling kan en graviditetskalender vara bra att använda, dessa finns exempelvis i böcker eller appar. Den listar fostrets utveckling från bara några få celler till färdigt barn. Det praktiska är att dessa är uppdelade vecka för vecka så att du inte behöver läsa igenom massor av information på en gång utan kan hålla dig till en eller ett par veckor i taget.

Vilken vecka är du i?

Att veta vilken vecka man är i kan ibland vara svårt om du blivit gravid på naturligt sätt. Du kan alltid få hjälp med att räkna på det av din barnmorska på barnmorskemottagningen. Innan rutinultraljudet är det svårt att exakt veta vilken vecka du är i, även om du har koll på din sista mens. Uträkningarna baseras nämligen på att menscykeln är exakt 28 dagar, något som inte stämmer för de allra flesta.

Är menscykeln längre eller kortare så kommer inte det beräknade datumet att stämma med fostrets utveckling. Har du däremot gjort IVF så är det betydligt enklare eftersom ägguttagsdagen räknas som vecka 2+0 och sedan kan du själv räkna ut hur långt gången du är.

Graviditeter varar oftast 37-42 veckor och hos din barnmorskemottagning får du information, råd och stöttning under graviditeten samt inför förlossningen.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”