Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Graviditetskalender
Senast uppdaterad: 8 jun, 2022

Graviditetskalender

Kanske har du väntat länge på att bli gravid, eller så hände det ganska snabbt. Kanske var det en lång process med utredningar och IVF, eller så hörde du till de som lyckades på naturlig väg. En skillnad är att du som gjort IVF fått veta att du är gravid tidigare än de som blivit gravida på naturlig väg och att du som gjort IVF blir erbjuden ett tidigt graviditetsultraljud på din IVF-klinik. 

Information att söka

På internet finns en uppsjö av information för den som är intresserad av att läsa mer om graviditet och förlossning. Så mycket att det faktiskt kan vara lite svårt att sålla bland all information, och det är inte alltid helt lätt att vara källkritisk till alla påståenden som snurrar runt.

För dig som är nyfiken på fostrets utveckling kan en graviditetskalender vara bra att använda, dessa finns exempelvis i böcker eller appar. Den listar fostrets utveckling från bara några få celler till färdigt barn. Det praktiska är att dessa är uppdelade vecka för vecka så att du inte behöver läsa igenom massor av information på en gång utan kan hålla dig till en eller ett par veckor i taget.

Vilken vecka är du i?

Att veta vilken vecka man är i kan ibland vara svårt om du blivit gravid på naturligt sätt. Du kan alltid få hjälp med att räkna på det av din barnmorska på barnmorskemottagningen. Innan rutinultraljudet är det svårt att exakt veta vilken vecka du är i, även om du har koll på din sista mens. Uträkningarna baseras nämligen på att menscykeln är exakt 28 dagar, något som inte stämmer för de allra flesta.

Är menscykeln längre eller kortare så kommer inte det beräknade datumet att stämma med fostrets utveckling. Har du däremot gjort IVF så är det betydligt enklare eftersom ägguttagsdagen räknas som vecka 2+0 och sedan kan du själv räkna ut hur långt gången du är.

Graviditeter varar oftast 37-42 veckor och hos din barnmorskemottagning får du information, råd och stöttning under graviditeten samt inför förlossningen.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60