Hem » Fakta & råd » Hur lång tid tar det att bli gravid
Senast uppdaterad: 24 maj, 2023

Hur lång tid tar det att bli gravid

Vad som påverkar hur lång tid det tar att bli gravid varierar stort och kan påverkas av faktorer som ålder, hälsa och även livsstil.

Det kan vara en spännande tid när du och din partner försöker bli gravida. Men för många par kan det också vara en tid av oro och stress. Att bli gravid är inte alltid en enkel eller okomplicerad process. Vissa par upplever svårigheter och för en del kan det ta många månader eller år att bli gravida.

Individuellt hur lång tid det tar

Det är viktigt att komma ihåg att hur lång tid det tar att bli gravid är mycket individuellt. Många gånger förväntar sig par att bli gravida inom några fåtal månader efter att de har börjat försöka. Verkligheten kan dock se annorlunda ut, och det är inte ovanligt att det tar betydligt längre tid.

Vad som påverkar hur lång tid det tar att bli gravid varierar stort och kan påverkas av faktorer som ålder, hälsa och även livsstil.

Varje par är unikt och därför finns det ingen exakt tid för när ett par kan förvänta sig att bli gravida. Alltså finns det heller ingen anledning att känna oro om ni inte blir gravida de första månaderna. Har ett par försökt bli gravida i ett års tid utan framgång kan det bero på infertilitetsproblem.

Menstruation och ägglossning

Tiden före eller i samband med ägglossning är då en kvinna har som störst chans att bli gravid. Därför är det viktig att förstå hur din menscykel och ägglossning fungerar. När din ägglossning inträffar beror på hur lång din menscykel är.

Ett första steg kan därför vara att spåra din menscykel och bli medveten om hur lång din cykel är och om den är regelbunden. En del kvinnor har en menscykel som är 28 dagar lång, men det är långt ifrån alla För att din cykel ska räknas som regelbunden behöver den vara ungefär lika lång varje gång.

Du kan ta reda på hur lång din menscykel är genom att exempelvis markera i kalendern när du har mens. Om du har en menscykel som är oregelbunden eller gles kan du få svårare att bli gravid. Då kan det vara bra att boka en tid hos gynekolog.

Håll koll på din ägglossning

När du har utforskat hur lång din menscykel är blir det lättare att ta reda på när du har ägglossning. Vanligtvis sker ägglossning omkring två veckor före mensen kommer och det finns olika hjälpmedel som du kan använda för att kontrollera när du har ägglossning.

Du kan till exempel ta hjälp av ägglossningsstickor. De mäter mängden av luteiniserande hormon, som ökar omkring 24-36 timmar före du har ägglossning. Under den här perioden har du också som störst chans att bli gravid. Det är viktigt att läsa instruktionerna noggrant för att kunna tolka ägglossningstestens resultat på ett korrekt sätt.

När det inte fungerar att bli gravid

Om ni efter ett års försök ännu inte har blivit gravida, är det bra att boka en fertilitetsutredning. Det är viktigt att inte vänta för länge med att boka en tid för utredning. Fertiliteten sjunker med åldern hos både kvinnor och män, och ju tidigare ni gör en utredning, ju större blir era chanser att bilda familj.

Genom en utredning kan vi hjälpa er att undersöka orsakerna till att ni upplever svårigheter med familjebildning. Vårt erfarna team på Nordic IVF stödjer er genom hela processen.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60