Hem » Fakta & råd » Testa spermier
Senast uppdaterad: 3 maj, 2023

Testa spermier

När par vill bilda familj händer det ibland att det uppstår svårigheter i försöken att bli gravida. Det finns flera faktorer som kan bidra till infertilitet och en sådan kan vara kvaliteten på mannens spermier, eller spermieproduktionen i sig.

Att kunna testa spermier är ett värdefullt verktyg som kan hjälpa till att förstå de bakomliggande orsakerna till infertilitet. Ett test kan vara användbart för både par och enskilda individer.

Analys av spermiekvalitet

En mycket viktig faktor som påverkar manlig fertilitet är spermiekvaliteten. Med hjälp av en spermaanalys kan vi bedöma kvaliteten. Analysen utvärderar bland annat koncentrationen av spermier samt andelen spermier som rör sig framåt. Om det vid analysen upptäcks att det finns en nedsatt spermiekvalitet kan det tyda på att chanserna för en graviditet kan vara lägre.

Vem kan behöva genomgå spermietestning?

Om du och din partner har försökt att bli gravida under en period utan framgång, kan ett spermietest, eller även kallat spermieanalys, vara till hjälp. En spermieanalys kan då hjälpa till med att upptäcka vad som skapar svårigheter för er att bli gravida. Spermieanalys ingår i en fertilitetsutredning som görs på både kvinnan och mannen i paret. Det är viktigt att du som vill utreda dinfertilitet får medicinsk rådgivning av en specialist. Vid en fertilitetsutredning gör vi en rad tester av båda parter, för att identifiera de bakomliggande orsakerna. När du tar hjälp av oss kan du alltid vara trygg med att du får stöd och vägledning genom hela processen.

Testa spermier vid IVF

Vid en IVF-behandling befruktas ägg med spermier utanför kroppen och sedan återförs embryot till livmodern. För att IVF ska ha bäst förutsättningar att lyckas är det viktigt att det finns spermier av bra kvalitet som kan befrukta ägget. Att göra ett spermietest  är en förutsättning för att kunna genomgå en IVF-behandling.

Under processen med IVF väljer vi vilken befruktningsmetod som ska utföras utifrån spermiernas kvalitet.Genom att i förväg testa spermierna kan vi identifiera eventuella problem som skulle kunna minska chanserna att IVF-behandlingen blir lyckad. Det finns två typer av metoder för att befrukta äggen vid IVF. Dels är det genom så kallad standard-IVF, där spermierna själva simmar till äggen i en odlinggskål, och dels finns en metod där en spermie injiceras i varje ägg. Detta kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion, och används oftast då spermierna har en låg kvalitet.

Boka tid för spermietest

När du vill genomgå ett spermietest är det viktigt att du väljer en klinik som är specialiserad på fertilitetoch som kan genomföra fertilitetsbehandlingar. På våra kliniker finns erfaren medicinsk personal som har tillgång till den senaste tekniken för spermieanalys och fertilitetsbehandling.

Idag finns det flera olika alternativ för spermatestning. Det är viktigt att låta utbildad personal hjälpa dig när du vill göra ett test. Då kan du vara säker på att du får korrekta resultat, ett tryggt omhändertagande och behandling som är anpassad efter dina behov. Både par och ensamstående män är alltid välkomna att boka en tid på en av våra kliniker för att testa spermier.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”