Hem » Fakta & råd » Testa spermier
Senast uppdaterad: 3 maj, 2023

Testa spermier

När par vill bilda familj händer det ibland att det uppstår svårigheter i försöken att bli gravida. Det finns flera faktorer som kan bidra till infertilitet och en sådan kan vara kvaliteten på mannens spermier, eller spermieproduktionen i sig.

Att kunna testa spermier är ett värdefullt verktyg som kan hjälpa till att förstå de bakomliggande orsakerna till infertilitet. Ett test kan vara användbart för både par och enskilda individer.

Analys av spermiekvalitet

En mycket viktig faktor som påverkar manlig fertilitet är spermiekvaliteten. Med hjälp av en spermaanalys kan vi bedöma kvaliteten. Analysen utvärderar bland annat koncentrationen av spermier samt andelen spermier som rör sig framåt. Om det vid analysen upptäcks att det finns en nedsatt spermiekvalitet kan det tyda på att chanserna för en graviditet kan vara lägre.

Vem kan behöva genomgå spermietestning?

Om du och din partner har försökt att bli gravida under en period utan framgång, kan ett spermietest, eller även kallat spermieanalys, vara till hjälp. En spermieanalys kan då hjälpa till med att upptäcka vad som skapar svårigheter för er att bli gravida. Spermieanalys ingår i en fertilitetsutredning som görs på både kvinnan och mannen i paret. Det är viktigt att du som vill utreda dinfertilitet får medicinsk rådgivning av en specialist. Vid en fertilitetsutredning gör vi en rad tester av båda parter, för att identifiera de bakomliggande orsakerna. När du tar hjälp av oss kan du alltid vara trygg med att du får stöd och vägledning genom hela processen.

Testa spermier vid IVF

Vid en IVF-behandling befruktas ägg med spermier utanför kroppen och sedan återförs embryot till livmodern. För att IVF ska ha bäst förutsättningar att lyckas är det viktigt att det finns spermier av bra kvalitet som kan befrukta ägget. Att göra ett spermietest  är en förutsättning för att kunna genomgå en IVF-behandling.

Under processen med IVF väljer vi vilken befruktningsmetod som ska utföras utifrån spermiernas kvalitet.Genom att i förväg testa spermierna kan vi identifiera eventuella problem som skulle kunna minska chanserna att IVF-behandlingen blir lyckad. Det finns två typer av metoder för att befrukta äggen vid IVF. Dels är det genom så kallad standard-IVF, där spermierna själva simmar till äggen i en odlinggskål, och dels finns en metod där en spermie injiceras i varje ägg. Detta kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion, och används oftast då spermierna har en låg kvalitet.

Boka tid för spermietest

När du vill genomgå ett spermietest är det viktigt att du väljer en klinik som är specialiserad på fertilitetoch som kan genomföra fertilitetsbehandlingar. På våra kliniker finns erfaren medicinsk personal som har tillgång till den senaste tekniken för spermieanalys och fertilitetsbehandling.

Idag finns det flera olika alternativ för spermatestning. Det är viktigt att låta utbildad personal hjälpa dig när du vill göra ett test. Då kan du vara säker på att du får korrekta resultat, ett tryggt omhändertagande och behandling som är anpassad efter dina behov. Både par och ensamstående män är alltid välkomna att boka en tid på en av våra kliniker för att testa spermier.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60