Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetskliniker
Senast uppdaterad: 17 jun, 2022

Fertilitetskliniker

I dagsläget finns åtskilliga fertilitetskliniker, både offentliga och privata. Som patient har du möjlighet att söka dig till vilken privat klinik som helst. Inom den offentliga vården har varje region regler och kriterier gällande behandling och ibland kan det skilja sig mellan olika regioner. 

Vilka krav ställer klinikerna?

Detta varierar både mellan olika regioner och mellan de olika privata klinikerna. Det finns dock några punkter där man går efter samma riktlinjer oavsett vilken region patienten tillhör. Dessa är bland annat åldersgräns. Åldersgränsen för offentligt finansierad behandling är att kvinnan inte får vara äldre än 39 år. Hos privata kliniker kan gränsen vara något högre, men de flesta behandlar inte kvinnor äldre än 43 år. Offentligt finansierade behandlingar ställer krav på att partnern inte får vara äldre än 55 år. De flesta regioner tillåter inte heller behandling om paret redan har ett barn och vissa regioner har också kriterier gällande BMI.

Hos privata kliniker får patienterna oftast själva betala, men vissa privata kliniker har avtal med regionen och erbjuder både offentligt och privat finansierade behandlingar. Kostnaden varierar beroende vilken typ av behandling det gäller.

Välja klinik

Det finns flera kliniker att välja mellan och som regel kan det vara bra att välja en som finns inom bekvämt avstånd från hemmet då behandlingen innebär några turer till och från kliniken. Många kliniker har samarbeten med läkare runtom i landet så att man inte behöver resa varje gång ifall man bor långt ifrån en större stad.

Det är viktigt att det ska kännas tryggt när man är på plats, att man får bra information och att man ska har chans att ställa alla sina frågor som dyker upp.

Klinikernas resultat sammanställs årligen i QIVF, se www.qivf.se och där kan man också hitta resultat från patientenkäten KUPP (Kvalitet ur patientens perspektiv) som genomförs på alla landets kliniker varje 1,5 år.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60