Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetskliniker
Senast uppdaterad: 17 jun, 2022

Fertilitetskliniker

I dagsläget finns åtskilliga fertilitetskliniker, både offentliga och privata. Som patient har du möjlighet att söka dig till vilken privat klinik som helst. Inom den offentliga vården har varje region regler och kriterier gällande behandling och ibland kan det skilja sig mellan olika regioner. 

Vilka krav ställer klinikerna?

Detta varierar både mellan olika regioner och mellan de olika privata klinikerna. Det finns dock några punkter där man går efter samma riktlinjer oavsett vilken region patienten tillhör. Dessa är bland annat åldersgräns. Åldersgränsen för offentligt finansierad behandling är att kvinnan inte får vara äldre än 39 år. Hos privata kliniker kan gränsen vara något högre, men de flesta behandlar inte kvinnor äldre än 43 år. Offentligt finansierade behandlingar ställer krav på att partnern inte får vara äldre än 55 år. De flesta regioner tillåter inte heller behandling om paret redan har ett barn och vissa regioner har också kriterier gällande BMI.

Hos privata kliniker får patienterna oftast själva betala, men vissa privata kliniker har avtal med regionen och erbjuder både offentligt och privat finansierade behandlingar. Kostnaden varierar beroende vilken typ av behandling det gäller.

Välja klinik

Det finns flera kliniker att välja mellan och som regel kan det vara bra att välja en som finns inom bekvämt avstånd från hemmet då behandlingen innebär några turer till och från kliniken. Många kliniker har samarbeten med läkare runtom i landet så att man inte behöver resa varje gång ifall man bor långt ifrån en större stad.

Det är viktigt att det ska kännas tryggt när man är på plats, att man får bra information och att man ska har chans att ställa alla sina frågor som dyker upp.

Klinikernas resultat sammanställs årligen i QIVF, se www.qivf.se och där kan man också hitta resultat från patientenkäten KUPP (Kvalitet ur patientens perspektiv) som genomförs på alla landets kliniker varje 1,5 år.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”