Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Lågt progesteron 
Senast uppdaterad: 4 mar, 2024

Lågt progesteron 

När det kommer till fertilitet kan det vara bra att förstå de faktorer som spelar en viktig roll i vår förmåga att bli gravida. En av dessa faktorer är progesteron - ett nyckelhormon i reproduktionsprocessen. Progesteron hjälper till att förbereda livmodern för en framgångsrik implantation och stöder graviditeten under dess tidiga skeden. Därför kan låga nivåer av progesteron vara en orsak till fertilitetsproblem. 

När det kommer till fertilitet kan det vara bra att förstå de faktorer som spelar en viktig roll i vår förmåga att bli gravida. En av dessa faktorer är progesteron – ett nyckelhormon i reproduktionsprocessen. Progesteron hjälper till att förbereda livmodern för en framgångsrik implantation och stöder graviditeten under dess tidiga skeden. Därför kan låga nivåer av progesteron vara en orsak till fertilitetsproblem. 

Vad är progesteron? 

Progesteron är ett kvinnligt könshormon, även kallat gulkroppshormon, som spelar en avgörande roll i menstruationscykeln och graviditeten. Det produceras efter ägglossningen, av gulkroppen i äggstocken. Hormonets huvuduppgift är att göra livmoderslemhinnan mottaglig för ett befruktat ägg, så att embyrot kan fästa sig i slemhinnan. Förutom att progesteron är viktigt för den tidiga graviditeten, är det även viktigt för att graviditeten ska fortsätta utvecklas.  

Symptom på lågt progesteron 

Låga progesteronnivåer kan visa sig på olika sätt och det är bra att känna igen dessa tecken för att kunna söka lämplig hjälp. Vanliga symptom inkluderar oregelbundna menstruationscykler, svårigheter att bli gravid, premenstruellt syndrom (PMS) och i vissa fall upprepade missfall. Trötthet, ångest och depression kan också vara relaterade till lågt progesteron. 

Orsaker till lågt progesteron 

Det finns flera möjliga orsaker till låga progesteronnivåer: 

  • Problem med ägglossningen 
  • Kronisk stress 
  • För tidigt klimakterie 
  • Brist på sköldkörtelhormon 
  • Vissa läkemedel  
  • Livsstilsfaktorer som dålig kost och brist på motion 

Det är viktigt att identifiera och behandla den underliggande orsaken för att effektivt kunna hantera låga progesteronnivåer. 

Behandling av lågt progesteron 

Om du misstänker att du har lågt progesteron är det första steget att söka råd hos en specialist. Vi på Nordic IVF erbjuder en rad olika behandlingsalternativ beroende på vad som ligger bakom den låga progesteronnivån.  

I vissa fall kan en hormonersättningsbehandling, genom tillskott av progesteron, vara nödvändig för att korrigera obalansen. Behandlingen syftar till att återställa hormonbalansen genom att öka progesteronnivåerna i kroppen. Tillskottet kan administreras i olika former beroende på individuella behov och specifika hälsotillstånd.  

Naturliga sätt att öka progesteron 

Det finns flera naturliga sätt att stödja kroppens produktion av progesteron. Att äta en balanserad kost rik på magnesium, zink och vitamin B6 kan hjälpa. Stresshanteringstekniker som mindfulness och yoga kan också främja hormonbalansen genom att minska kroppens stressrespons. 

IVF och progesteron 

IVF och progesteron är tätt sammanlänkade, där progesteron spelar en kritisk roll för att förbereda livmoderslemhinnan och skapa optimala förutsättningar för embryots implantation. Progesterontillskott efter embryoåterföring är standard i IVF-behandlingar, oavsett om patienten har diagnostiserats med lågt progesteron eller ej. Denna praxis bidrar till att stödja den tidiga graviditetsfasen och är avgörande för att maximera sannolikheten för att uppnå och upprätthålla en framgångsrik graviditet. Detta visar återigen på progesteronets viktiga roll i fertilitetsbehandlingar. 

Kontakta oss på Nordic IVF 

Genom att förstå hur viktigt progesteron är för fertiliteten och vilka steg du kan ta för att hantera låga nivåer av progesteron, kan du ta kontroll över din fertilitet. Tveka inte att ta kontakt med oss på Nordic IVF om du har några frågor kring detta könshormon eller har andra fertilitetsrelaterade frågor.  

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60