Hem » Fakta & råd » Progesteron vid graviditet
Senast uppdaterad: 29 jun, 2023

Progesteron vid graviditet

Progesteron är ett kvinnligt könshormon som har många funktioner i kroppen och är mest känt för sin påverkan på fertilitet och graviditet.

Hormonet östrogen stimulerar tillväxt av livmoderslemhinnan och progesteron, som stiger efter ägglossning, gör att slemhinnan förbereds för att ett embryo ska kunna fästa (implantera). Detta är alltså en förutsättning för att det ska kunna bli en graviditet och för att den tidiga graviditeten ska kunna fortsätta att utvecklas.

Vid en IVF-behandling ges progesteron som ett tillägg för att förbereda livmodern inför graviditeten efter att återföringen av ett embryo skett till livmodern.

Hur påverkar hormonet

För att kunna bli gravid på naturlig väg behöver ägglossning ske. Det är vi denna tidpunkt som befruktning är möjlig. För att kunna upptäcka eventuella svårigheter att bli gravid kan en läkare ordinera ett blodprov där progesteron mäts ungefär en vecka efter tidpunkten då ägglossningen troligen skedde. . Mätningen visar om menscykeln faktiskt har genererat en ägglossning eller inte. Om du har problem med din ägglossning eller är osäker på om du har ägglossning är det värdefullt att boka tid till en läkare. Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker gällande bokning eller frågor.

Graviditet

Under en graviditet är progesteronet viktigt för fortsatt utveckling. Nivån av progesteron i blodet stiger allteftersom graviditeten fortsätter utvecklas.

Progesteron och östrogen

För att kunna bilda ett embryo och så småningom ett foster behöver kroppen många saker, men hormonen progesteron och östrogen är bland det viktigaste kroppen behöver i detta läge. Östrogenet är det hormon som stimulerar tillväxten av livmoderslemhinnan medan progesteronet förbereder slemhinnan för att embryot ska kunna fästa in.

Att bli gravid

Normala nivåer av progesteron är alltså helt nödvändiga för att en befruktning ska leda till en graviditet. Ibland kan det i samband med utredning tillsammans med läkare framkomma att kvinnan kan behöva extra progesteron för att det ska kunna bli en graviditet som fortsätter utvecklas som den ska. I de fallen ges ett tillskott av progesteron i den tidiga graviditeten. I samband med IVF ges alltid detta tillskott efter embryoåterföringen.  

Det finns givetvis många andra faktorer som påverkar en kvinnas möjlighet att bli gravid, till exempel åldern och olika livsstilsfaktorer. Dessa påverkar även mannens spermier, som exempelvis rökning som kan skada spermierna DNA.

Vad kan jag själv göra

Det bästa sättet för att förbereda kroppen för en graviditet och därmed även öka chanserna för en lyckad befruktning är att göra kloka livsstilsval. Genom att leva hälsosamt gällande kost, motion och återhämtning kan du stärka kropp och själ inför processen att bli gravid. Ett säkrat intag av folsyra är också viktigt för att fostret ska utvecklas optimalt. På Livsmedelsverket kan du läsa rekommendationer för gravida, vilket är samma för dig som vill bli gravid.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60