Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » IVF – lite bakgrundshistoria
Senast uppdaterad: 19 jun, 2022

IVF – lite bakgrundshistoria

För dig som går i tankar om IVF-behandling eller genomgår en behandling just nu så kan det vara intressant att veta att detta inte alltid var en självklarhet. Inte bara för att det är en modern metod, utan även hur det etiskt fanns motståndare. Så hur har det sett ut genom åren?

Första provrörsbarnet

I juli 1978 skrevs historia. Då föddes Louise Brown, det allra första provrörsbarnet i världen. Detta var ett mycket omdebatterat ämne på den tiden och metoden hade många högljudda kritiker. I dagsläget har det svängt och IVF är en av de viktigaste metoderna för behandling av barnlöshet. 2010 tilldelades skaparna av IVF-tekniken Nobelpriset i medicin.

Forskningen i Sverige

Sverige var tidigt ute tack vare Stig Kullander, läkare vid kvinnokliniken i Malmö, samt en rad av pionjärer. Stig var också en av få läkare som uttryckte sig positivt om metoden. I ett välkänt citat till kritikerna ska han ha sagt att ”det är oetiskt att inte forska”. Han lyckades tack vare sin envishet att få forskningsetikkommittén i Lund på sin sida, och kunde därmed börja forska inom området. Forskningen bedrevs i Malmö och Göteborg under 1978 till 1982, och målet var att vara det team som först, i Norden, lyckades med en fullgången graviditet efter en IVF-behandling.

1982 föddes sedan det första ”provrörsbarnet” i Norden. Det var en flicka, född i Göteborg, och strax efter detta föddes barn nr 2, en pojke, i Malmö. Det var under den här tiden, och under många efterföljande år, enbart möjligt att få IVF i Göteborg och Malmö och det innebar att väntetiden för hjälp inom den offentliga vården var 7 år efter remiss.

Utvecklingen till vad som erbjuds idag

1985 började saker och ting sakta ändras. Det året öppnade Sophiahemmet sin fertilitetsklinik och strax därefter följde flera privata kliniker. Dessa hade betydligt kortare väntetider och eftersom de enbart ägnade sig åt IVF blev deras resultat snabbt mycket goda. Sedan dess har flertalet privatkliniker inom IVF öppnat på många orter i Sverige och utbudet av behandlingstyper har ökat, vilket ger fler chans att bilda familj.

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60