Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetstest
Senast uppdaterad: 25 jun, 2022

Fertilitetstest

Det råder en viss språkförbistring på området fertilitetstest och fertilitetsutredningar. Ibland används orden för att beskriva samma sak, alltså en fertilitetsutredning, och ibland för att beskriva två helt olika saker. En del använder ordet fertilitetstest för att beskriva så kallade ägglossningstest som du kan köpa på apoteket och som används för att hitta de dagar i månaden då du normalt är som allra mest fertil. Här nedan ska vi försöka reda ut begreppen och få lite klarhet i vad fertilitetstest egentligen är.

Fertilitetstest kan vara ett luddigt begrepp. Det som egentligen avses är fertilitetsutredning men det finns företag som ändå säljer så kallade fertilitetstest. Vad är då detta?

Dessa test skulle man kunna beskriva som en del av en fertilitetsutredning hos kvinnan. Det handlar alltså om ett blodprov (AMH) som visar hur hormonnivåerna ser ut i kroppen. Detta är en del av fertilitetsutredningen, men det är långt ifrån alltid som dessa prover visar på hela sanningen. I en fertilitetsutredning ingår samtidigt ett ultraljud av äggstockar och livmoder, samt undersökning av äggledarna. Dessutom är det så att svårigheter att få barn för olikkönade par beror på kvinnan endast i hälften av fallen, vilket innebär att även partnern måste utredas. Därför är det viktigt att göra en fullständig utredning av båda parterna tillsammans med en specialistläkare på en klinik istället för att lägga pengar på test som inte ger hela bilden.

Fertilitetstest eller ägglossningstest?

Vissa kan kalla ägglossningstest för fertilitetstest. Dessa tester mäter nivån av det luteiniserande hormonet (kallas LH) i urinen och visar om man snart ska ha ägglossning eller inte. Detta test hjälper dig att lära känna sin cykel och lokalisera de dagarna som du är störst chans att bli gravid, vilket är dagarna innan ägglossning.

Varför göra testet?

För många är graviditet ett känsligt ämne. Man kanske känner någon som varit med om en misslyckad graviditet eller som försökt länge utan att lyckas. Kanske har man själv varit i dessa situationer eller någon av dem. Det är lätt att man dels inte vill prata om det men också att man låter tiden gå utan att kontakta en klinik som kan hjälpa till.

Omkring 35-årsåldern börjar det bli svårare för kvinnan att bli gravid på grund av att äggen åldras och minskar i antal.  Detta är viktigt att känna till för att kunna ta vara på sina chanser genom att boka en fertilitetsutredning om man upplever svårigheter att bli gravid. Har man försökt bli gravid under ett år utan att lyckas kan man boka en fertilitetsutredning.

Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60