Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination ensamstående
Senast uppdaterad: 5 jun, 2022

Insemination ensamstående

Sedan en lagändring skedde 2005 är det möjligt för kvinnliga samkönade par att genomgå insemination i Sverige. Det blev även tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras den första april 2016.

Tidigare har enda möjligheten varit att åka utomlands, till exempelvis Danmark för att få behandling, något som kunde bli mycket dyrt och omständligt. Lagändringen för ensamstående kvinnor 2016 innebär en mycket större frihet för de kvinnor som önskar barn men som inte har någon manlig partner.

Insemination

Metoden insemination har funnits länge. Kortfattat går hela processen ut på att man för in spermier i kvinnans livmoder i samband med ägglossning, för att möjliggöra en graviditet. Tekniken med donerade spermier används både för ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par och olikkönade par där mannen saknar, eller har mycket låg, spermieproduktion.

Hur går det till?

Precis som vid alla typer av assisterade befruktning görs först en infertilitetsutredning, även av ensamstående och samkönade par. Detta för att säkerställa att det inte finns några hinder och att det finns chans att lyckas med metoden. Utredningen innefattar också en psykosocial del där man får träffa en kurator eller beteendevetare.

De spermier som ska användas väljs ut ur noggrant testade och utvalda donatorer och prepareras inför inseminationen. Det ökar chanserna till graviditet eftersom det avlägsnar orörliga spermier innan de ska föras in i livmodern.

Chansen att bli gravid är lite högre än på naturlig väg eftersom tillfället optimeras, genom att ägglossningen prickas in, men det finns förstås inga garantier för att processen ska resultera i graviditet. När man ska genomgå insemination kan det vara bra att vara beredd på att det kan krävas några behandlingsförsök innan det lyckas.

I vissa fall kan kvinnan eller paret vara i behov av IVF (provrörsbefruktning) där man genom hormonstimulering ökar antal mogna ägg i äggstockarna, plockar ut dessa och befruktar i ett IVF-laboratorium för att sedan återföra till livmodern efter några dagars odling.

IVF med donerade spermier är tillåtet sedan 1 januari 2019 på landets privata IVF-kliniker. Innan dess var det bara universitetsklinikerna som fick lov att utföra IVF med donerade spermier. Genom denna metod ökas chansen ytterligare till graviditet jämfört med insemination, dock är metoden mer omfattande för patienten. IVF-läkaren ger råd om vilken metod som är mest lämplig för varje patient.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60