Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination av ensamstående kvinnor och samkönade par
Senast uppdaterad: 5 jun, 2022

Insemination av ensamstående kvinnor och samkönade par

Sedan en lagändring skedde 2005 är det möjligt för kvinnliga samkönade par att genomgå insemination i Sverige. Det blev även tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras den första april 2016.

Tidigare har enda möjligheten varit att åka utomlands, till exempelvis Danmark för att få behandling, något som kunde bli mycket dyrt och omständligt. Lagändringen för ensamstående kvinnor 2016 innebär en mycket större frihet för de kvinnor som önskar barn men som inte har någon manlig partner.

Insemination

Metoden insemination har funnits länge. Kortfattat går hela processen ut på att man för in spermier i kvinnans livmoder i samband med ägglossning, för att möjliggöra en graviditet. Tekniken med donerade spermier används både för ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par och olikkönade par där mannen saknar, eller har mycket låg, spermieproduktion.

Hur går det till?

Precis som vid alla typer av assisterade befruktning görs först en infertilitetsutredning, även av ensamstående och samkönade par. Detta för att säkerställa att det inte finns några hinder och att det finns chans att lyckas med metoden. Utredningen innefattar också en psykosocial del där man får träffa en kurator eller beteendevetare.

De spermier som ska användas väljs ut ur noggrant testade och utvalda donatorer och prepareras inför inseminationen. Det ökar chanserna till graviditet eftersom det avlägsnar orörliga spermier innan de ska föras in i livmodern.

Chansen att bli gravid är lite högre än på naturlig väg eftersom tillfället optimeras, genom att ägglossningen prickas in, men det finns förstås inga garantier för att processen ska resultera i graviditet. När man ska genomgå insemination kan det vara bra att vara beredd på att det kan krävas några behandlingsförsök innan det lyckas.

I vissa fall kan kvinnan eller paret vara i behov av IVF (provrörsbefruktning) där man genom hormonstimulering ökar antal mogna ägg i äggstockarna, plockar ut dessa och befruktar i ett IVF-laboratorium för att sedan återföra till livmodern efter några dagars odling.

IVF med donerade spermier är tillåtet sedan 1 januari 2019 på landets privata IVF-kliniker. Innan dess var det bara universitetsklinikerna som fick lov att utföra IVF med donerade spermier. Genom denna metod ökas chansen ytterligare till graviditet jämfört med insemination, dock är metoden mer omfattande för patienten. IVF-läkaren ger råd om vilken metod som är mest lämplig för varje patient.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”