Hem » Fakta & råd » Ägglossningstest stegring
Senast uppdaterad: 17 jan, 2023

Ägglossningstest stegring

Ett ägglossningstest gör du för att se efter när du har som störst chans att bli gravid

Det sker genom att följa stegringen av hormonet LH, luteiniserande hormon, vilket du kan göra med hjälp av en ägglossningssticka. Genom att följa utvecklingen av hormonet ökar din förståelse för hur dina hormoner och din kropp fungerar.

För att kunna se när själva stegringen äger rum, så bör du helst ta testerna dagligen, gärna på morgonen. När stegringen sker innebär det att ägglossning inträffar efter ca 24-36 timmar..

Tidpunkt för ägglossningstest stegring

Mängden LH i kroppen mäts  i urinen. Ett test görs med fördel på morgonen eftersom urinen är som mest koncentrerad då.

Många har en menscykel  på omkring 28 dagar och ovulation (ägglossning) sker då oftast i mitten av den perioden. Långt ifrån alla har regelbundna cykler på 28 dagar. En del har längre och en del kortare. Ibland kan cyklerna vara oregelbundna eller utebli helt.

När du väljer en tidpunkt för testet, låt det åtminstone ha gått fyra timmar sedan ditt senaste toalettbesök, så att urinen är koncentrerad. Se också till att du inte har druckit mycket vätska precis innan du gör testet. Det är viktigt att du läser instruktionerna för ditt test noggrant eftersom det finns många olika test som fungerar på olika vis.

Östrogen triggar ägglossning

Östrogen  stiger i kroppen  innan ägglossning och triggar igång en produktion av LH. När LH har nått sin topp sker ägglossningen efter 24-36 timmar.

Perioden då du har störst chans att bli gravid är innan och under ägglossningen. Rekommendation är att ha samlag varannan dag under dessa dagar. Spermierna kan leva upp till 5 dagar i livmoder och äggledare.

Andra hormoner som är bra att känna till

Det finns flera hormoner som det är bra att känna till för att förstå sin ägglossning på ett bra sätt, eftersom de samverkar.

FSH eller follikelstimulerande hormon

Funktionen hos hormonet FSH är att stimulera ägglossningen. Det bildas i hypofysen och skickas vidare ut i blodet. Hos kvinnor bidrar den till östradiolsyntes i ovarierna och driver utveckling av en follikel. På motsvarande sätt hos män bidrar FSH till spermatogenesen, det vill säga produktionen av spermier.

Progesteron

Hormonet progesteron har flera funktioner i regleringen av menscykeln, bland annat att förbereda för en eventuell graviditet genom att stärka livmodern för att kunna ta emot ett befruktat ägg.

Stegring vid negativt test

Om du har ägglossning samma dag som du tar LH-testet kommer det inte nödvändigtvis att ge ett positivt svar eftersom mängden LH är som högst cirka 24-36 timmar innan ägglossningen. Det är därför som du behöver ta testet flera dagar i rad innan beräknad ägglossning och följa utvecklingen. Eftersom du gör testet på egen hand, kan det ofta vara ett första steg att bättre förstå när du har möjlighet att bli gravid.

Om du inte får positivt testsvar under dina cykler, alternativt om du har långa eller oregelbundna cykler kan det vara bra att kontakta en gynekolog. Du kan vända dig till våra kliniker så hjälper vi dig med kontakt.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”