Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Sekundär barnlöshet
Senast uppdaterad: 12 jun, 2022

Sekundär barnlöshet

När man talar om sekundär barnlöshet talar man ofta om par som redan har ett barn men som sedan, av olika anledningar, inte lyckas få ett syskon till barnet. Strikt kliniskt räknas även aborter och missfall in, men i vardagligt tal brukar man räkna in levande barn när man talar om sekundär infertilitet.

Orsaker till sekundär barnlöshet

I vissa fall kan denna infertilitet bero på ålder. Kvinnan har helt enkelt hunnit bli äldre när det är dags för barn nummer två. Detta är vanligt eftersom fertiliteten hos kvinnan sjunker med åldern och då upptäcker många att det inte går så lätt som man hade trott.

I själva verket börjar fertiliteten avta redan i 30 års åldern för att sedan sjunka snabbare efter 35. Många som väntat med barn för att istället studera, göra karriär eller resa riskerar att hamna i sitsen där man inte kan få så många barn som man hade önskat.

Det finns även andra orsaker till sekundär infertilitet. En sådan är att kvinnan fått en infektion i underlivet efter den första förlossningen. En sådan infektion kan orsaka sammanväxningar i livmodern och göra det svårare att bli gravid en andra gång.

Par som haft svårt att bli gravida första gången kan ha samma, eller större svårigheter att lyckas en andra gång. Det kan delvis bero på samma problem som första gången men också det faktum att de båda blivit äldre.

Vilken hjälp kan du få?

Så kallad syskonbehandling (ytterligare barn till ett par med gemensamt barn) erbjuds inte inom regionerna utan endast vid privata IVF-kliniker. De privata IVF-klinikerna erbjuder i regel hjälp med IVF fram tills kvinnan fyllt 43 år, och då under förutsättning att hon har en tillräckligt stor äggreserv för att det ska vara möjligt att genomgå IVF.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har fler frågor!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”