Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Äggfrysning
Senast uppdaterad: 23 apr, 2022

Äggfrysning

Att frysa in obefruktade oocyter (ägg) är en känslig process. På grund av äggcellens storlek är den mycket skör och därför har det länge varit omöjligt att frysa in annat än befruktade ägg (embryon), som är tåligare. Forskningen har gått framåt och det är sedan en tid tillbaka möjligt att frysa ner äggceller på flera platser i Sverige.

Metoden visar på hög överlevnad efter tining. I Sverige var Nordic IVF i Göteborg först med att införa denna metod och sedan 2011 har man kunnat erbjuda kvinnor att få sina ägg frysförvarade på kliniken. I dagsläget hittar du denna teknik på flera kliniker runt om i landet.

Såhär går det till

Kvinnan genomgår en hormonstimulering för att få fler ägg att mogna jämfört med en vanlig menstruationscykel då bara ett ägg mognar. Denna stimulering sker med dagliga injektioner och under tiden sker ultraljudskontroller samt ibland även blodprovsanalys.

Efter ca två veckor när läkaren bedömer att äggen utvecklats tillräckligt, tar läkaren ut äggen ur äggstocken på samma sätt som vid IVF. Äggen fryses ner samma dag genom en metod som kallas för vitrifikation. Denna metod går ut på att minska volymen vätska i cellen, för att förhindra att skadliga iskristaller bildas inuti cellen. Hela processen sker på bara ett ögonblick och äggcellerna förvaras sedan i -196 grader.

Varför frysa in sina ägg?

Det finns flera anledningar till att en kvinna vill frysa in sina ägg. Det kan handla om kvinnor som löper risken att hamna tidigt i klimakterium, antingen på grund av ärftliga faktorer eller på grund av cancerbehandling.

Det kan också handla om att kvinnan måste genomgå behandlingar som gör att barnafödandet måste skjutas flera år på framtiden, kanske så långt att en bristande äggreserv kan tänkas bli ett problem. Vanligt är också den icke-medicinska anledningen – att frysa in ägg för framtiden i de fall där kvinnan vill ha barn senare i livet men just för ögonblicket inte befinner sig i en situation där detta är möjligt.

Många kvinnor känner att denna möjligheten kan minska stressen ifall studier och karriär är något man vill ägna sig åt innan familjebildning. Det är dock viktigt att veta att det inte finns några garantier för dessa ägg, utan att det är en möjlighet att genomgå provrörsbefruktning i framtiden.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60