Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Äggfrysning – hur går det till?
Senast uppdaterad: 23 apr, 2022

Äggfrysning – hur går det till?

Att frysa in obefruktade oocyter (ägg) är en känslig process. På grund av äggcellens storlek är den mycket skör och därför har det länge varit omöjligt att frysa in annat än befruktade ägg (embryon), som är tåligare. Forskningen har gått framåt och det är sedan en tid tillbaka möjligt att frysa ner äggceller på flera platser i Sverige.

Metoden visar på hög överlevnad efter tining. I Sverige var Nordic IVF i Göteborg först med att införa denna metod och sedan 2011 har man kunnat erbjuda kvinnor att få sina ägg frysförvarade på kliniken. I dagsläget hittar du denna teknik på flera kliniker runt om i landet.

Såhär går det till

Kvinnan genomgår en hormonstimulering för att få fler ägg att mogna jämfört med en vanlig menstruationscykel då bara ett ägg mognar. Denna stimulering sker med dagliga injektioner och under tiden sker ultraljudskontroller samt ibland även blodprovsanalys.

Efter ca två veckor när läkaren bedömer att äggen utvecklats tillräckligt, tar läkaren ut äggen ur äggstocken på samma sätt som vid IVF. Äggen fryses ner samma dag genom en metod som kallas för vitrifikation. Denna metod går ut på att minska volymen vätska i cellen, för att förhindra att skadliga iskristaller bildas inuti cellen. Hela processen sker på bara ett ögonblick och äggcellerna förvaras sedan i -196 grader.

Varför frysa in sina ägg?

Det finns flera anledningar till att en kvinna vill frysa in sina ägg. Det kan handla om kvinnor som löper risken att hamna tidigt i klimakterium, antingen på grund av ärftliga faktorer eller på grund av cancerbehandling.

Det kan också handla om att kvinnan måste genomgå behandlingar som gör att barnafödandet måste skjutas flera år på framtiden, kanske så långt att en bristande äggreserv kan tänkas bli ett problem. Vanligt är också den icke-medicinska anledningen – att frysa in ägg för framtiden i de fall där kvinnan vill ha barn senare i livet men just för ögonblicket inte befinner sig i en situation där detta är möjligt.

Många kvinnor känner att denna möjligheten kan minska stressen ifall studier och karriär är något man vill ägna sig åt innan familjebildning. Det är dock viktigt att veta att det inte finns några garantier för dessa ägg, utan att det är en möjlighet att genomgå provrörsbefruktning i framtiden.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”