Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Manlig infertilitet
Senast uppdaterad: 14 maj, 2022

Manlig infertilitet

I cirka 50% av infertilitet är mannen en bidragande orsak till svårigheterna att bli gravida. Orsaken till nedsatt spermaprov går inte alltid att fastställa. Livsstilsfaktorer som rökning, alkohol, narkotika, anabola steroider, övervikt påverkar spermieproduktionen negativt. Påssjuka i tonåren kan leda till infektion även i testiklarna och tidigare könssjukdom kan också påverka framtida fertilitet.

Vid gravt nedsatt spermaprov eller inga spermier alls, kan vidare utredningar av mannen utföras i form av genital undersökning, kromosomprov, hormonprover, ultraljud av testiklar.

De vanligaste infektionerna som kan orsaka sterilitet är könssjukdomarna klamydia, gonorré och ureaplasma. Var därför noga med att skydda dig med kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.

Medfött eller inte

En del hävdar att varicocele ”pungåderbråck” kan försämra spermakvaliteten. Varicocele är vanligt förekommande, och de flesta som har varicocele har helt normalt spermaprov.  Resonemanget bygger på att varicocele skulle kunna orsaka svullna ådror vilket gör att blodflödet till testiklarna minskar och det uppstår en värmeökning i pungen, vilket skadar spermierna och testosteronnivån sänks radikalt.

Förr var det vanligt att varicocele opererades för att förbättra testikelns spermaproduktion. Tyvärr tycks inte operation kunna påverka kvaliteten i någon väsentlig utsträckning. Sammantaget är det mycket tvetydigt om varicocele leder till infertilitet.

Några ytterligare orsaker kan vara

 • Onormal ejakulering, där spermierna töms i urinblåsan istället för i sädesledaren.
 • Icke nedstigna testiklar, det vill säga en testikel eller båda ligger kvar i buken.
 • Olika former av cancerbehandlingar.
 • Autoimmuna sjukdomar där kroppens immunförsvar förväxlar spermierna med främmande celler och angriper dem, vilket gör dem mindre rörliga.
 • Ålder och övervikt kan påverka spermieproduktionen, samt rökning och droganvändning. Studier har visat att anabola steroider och cannabis orsakar en minskad spermieproduktion. Det är reversibelt men om man tagit dessa droger under längre tid kan skadorna bli bestående.
 • Oxidativ stress. Det finns studier som visar på att ett ökat intag av antioxidanter minskar den oxidativa stressen i kroppen.
 • Brist på vissa näringsämnen som folsyra, zink och selen kan försämra spermiekvaliteten.

Hjälp finns

Om du som man har problem med infertilitet så finns det en del du kan tänka på för att få bättre spermier:

 • Gå ner i vikt om du är överviktig, se även till att få ditt blodsocker kollat.
 • Var noga med din kost och motion.
 • Ta inga droger som anabola steroider och cannabis.
 • Röker du så sluta röka.

Manlig infertilitet är behandlingsbar och behandlas oftast med IVF/ICSI-behandling och med ICSI-teknik brukar äggen bli befruktade. Det innebär att spermien injiceras i ägget med hjälp av ett avancerat mikroskop.

Om inga spermier finns i ejakulatet kan man operativt hämta ut spermier från bitestikeln eller testikeln (PESA eller TESA). Om man inte finner några spermier vid nålbiopsi finns möjligheter till behandling med donerade spermier.

Välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”