Hem » Fakta & råd » Mer spermier
Senast uppdaterad: 24 maj, 2023

Mer spermier

Spermier nybildas i testiklarna hos mannen hela livet. Det tar cirka tre månader för spermierna att bildas och en livsstilsförändring kan därför göra skillnad.

Hos par med infertilitet är det i närmare en tredjedel av fallen hos mannen som orsaken till problemet kan hittas. Det kan bero på för få spermier eller försämrad rörlighet hos spermierna. För att ta reda på om så är fallet behöver sperman hos mannen bli testad, vilket sker hos en specialiserad fertilitetsklinik. Spermaprovet kommer att analyseras både gällande mängd spermier och rörligheten hos dem.

Om problemet beror på spermierna finns det en del saker du kan göra för att påverka spermiernas kvalitet, åtminstone i viss mån. Vi kommer här nedan gå igenom faktorer som kan ha en inverkan på spermierna.

Lev hälsosamt

I grund och botten handlar det om att leva hälsosamt för att få så bra spermiekvalitet som möjligt. Spermier nybildas i testiklarna hos mannen hela livet. Det tar cirka tre månader för spermierna att bildas och en livsstilsförändring kan därför göra skillnad. Att sluta röka är en sak som kan ha betydelse för dina spermier. Användning av anabola steroider och vissa läkemedel kan också bidra till nedsatt spermakvalitet. Även cannabis och andra droger påverkar spermierna negativt. Just anabola steroider och cannabis kan dessutom ge bestående skador på spermieutvecklingen om de används under en längre tid.

Skulle du som man lida av övervikt kan det vara en god idé att försöka gå ner i vikt, eftersom övervikt också påverkar sperman negativt. Genom att äta hälsosamt och motionera går du både ner i vikt samtidigt som din hälsosamma livsstil kan göra spermierna mer välmående. Äter du näringsrikmat får du i dig alla de näringsämnen som är bra för spermierna. Brist på folsyra, selen och zink kan försämra kvaliteten på spermierna.

En annan faktor som påverkar spermierna negativt är värme. Hög feber kan därför försämra spermakvaliteten, likaså lång exponering för värme. Undvik därför gärna varma bad, bastu och andra saker som kan göra pungen för varm när ni planerar att bli gravida. Eftersom spermierna nybildas hela tiden är denna påverkan endast temporär.

Få hjälp av undersökning och behandling

Om du gör spermaprovsanalys som visar på mycket nedsatt kvalitet eller att det inte finns några spermier finns det vidare undersökningar som kan avgöra orsaken till det. Dock är det inte alltid möjligt att hitta orsaken. Hormonprov kan berätta om det finns några hormonella problem som påverkar spermieproduktionen.

En del könssjukdomar eller infektionerkan bidra till infertilitet. Om du vet att du haft någon sådan åkomma är det viktigt att tala om det för läkaren som undersöker er fertilitet. Detta brukar anges i den hälsodeklaration som fylls i inför en fertilitetsutredning.

Hjälp med fertilitetsbehandling

Det finns hjälp att få när kvaliteten på spermierna är låg och ni provat allt för att förbättra spermiernas kvalitet. Även om ovanstående råd i viss mån kan påverka kvaliteten positivt är det inte alltid det fungerar.

Vid en IVF-behandling hjälper kliniken spermierna att hitta till ägget, och ibland även att ta sig in i ägget. Om antalet spermier är lågt eller om spermierna inte har den rörlighet som krävs för att ta sig till ägget, kan mikroinjektion utföras, vilket innebär att en spermie injiceras i varje ägg. Detta kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion. Då behöver inte spermien själv hitta fram och tränga igenom äggets yta. Om det inte finns några spermier alls kan behandlingen bli utförd med donerade spermier.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60