Hem » Fakta & råd » Heminsemination eller klinisk insemination?
Senast uppdaterad: 17 apr, 2024

Heminsemination eller klinisk insemination?

Heminsemination är en metod för att uppnå graviditet genom att manuellt föra in spermier i slidan hemma. Insemination på klinik innebär att det görs i en medicinskt kontrollerad och säker miljö för att optimera chansen till befruktning. Spermier kan vara från en partner, en känd donator eller en anonym donator. Denna metod är ett populärt alternativ för ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par eller heterosexuella par där mannen har en låg spermiekvalitet.

Insemination hemma eller på klinik?

Insemination innebär att spermier förs direkt in i kvinnans livmoder för att underlätta befruktning. Processen börjar med att säkerställa att både kvinna och spermiebärare är fria från sexuellt överförbara infektioner. Kvinnans ägglossningstidpunkt bestäms genom naturliga metoder eller med hjälp av ägglossningstest. Vid ägglossning förs en tunn kateter genom livmoderhalsen för att placera spermier nära äggen. Insemination vaginalt kan utföras i hemmet, men kan inte jämföras med insemination i livmodern som sker på klinik.

Klinisk insemination

Klinisk insemination, eller intrauterin insemination (IUI), är en fertilitetsbehandling som utförs på sjukhus eller fertilitetskliniker under övervakning av kvalificerad sjukvårdspersonal. Processen inbegriper flera steg för att optimera chanserna för befruktning och säkerställa behandlingens säkerhet och effektivitet.

Förberedelser och initiala tester

 • Konsultation och utredning: Innan behandlingen påbörjas genomgår du eller ni som par en grundlig medicinsk- och fertilitetsutredning.
 • Hälsotester: Både du som ska insemineras och spermadonatorn (om tillämpligt) testas för sexuellt överförbara sjukdomar och andra relevanta hälsotillstånd för att säkerställa att inga infektioner överförs.

Hormonell stimulering och övervakning av ägglossning

 • Hormonbehandling: För att öka chanserna för graviditet kan du som kvinna behöva genomgå en hormonbehandling för att stimulera ägglossningen och utveckla flera ägg.
 • Timing av ägglossning: När äggen är mogna används ett trigger-spruta (hCG-injektion) för att inducera ägglossningen, vanligtvis 36 timmar före inseminationen.

Inseminationsprocessen

 • Förberedelse av spermier: Spermierna, vare sig de kommer från dig som partner eller donator, prepareras i laboratorium för att öka koncentrationen av rörliga spermier.
 • Insemination: En speciellt utformad kateter används för att försiktigt föra in spermierna direkt i livmodern. Detta minimerar resan spermier måste göra för att nå ägget, vilket ökar chanserna för befruktning.

Eftervård och uppföljning

 • Vila: Efter inseminationen kan du behöva vila i en kort period på kliniken för att ge spermierna bästa möjliga chans att nå ägget.
 • Uppföljning: Graviditetstest utförs vanligtvis två veckor efter inseminationen för att kontrollera om behandlingen har varit framgångsrik.

Fördelar med insemination på klinik

Genom att välja insemination på klinik får du som patient tillgång till:

 • Professionell övervakning: Risken för komplikationer minskar och procedurerna optimeras.
 • Avancerad teknik: Användningen av specialutrustning för att förbereda spermier och övervaka ägglossning förbättrar inseminationens effektivitet.
 • Reglerad miljö: Klinisk insemination säkerställer en steril och kontrollerad miljö, vilket är avgörande för att minimera risken för infektioner. Vi säkerställer också att du får en trygg och stödjande behandlingsmiljö.

Användning av partners eller donerade spermier

Valet mellan en partners spermier och donerade spermier beror på individuella behov och omständigheter. Partners spermier används i de fall ni vill ha ett biologiskt gemensamt barn. Donerade spermier är ett alternativ vid manlig infertilitet eller där en manlig partner saknas.

Insemination hos Nordic IVF

På Nordic IVF förstår vi vikten av familjebildning. Vi erbjuder professionell rådgivning och behandlingar för insemination, inklusive hjälp med både partner- och donatorspermier. Vårt team säkerställer att varje steg i processen sker under optimala och trygga förhållanden, med stöd av modern medicinsk teknik. Om du överväger insemination och vill veta mer om dina alternativ, är du välkommen att boka en konsultation hos oss.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60