Hem » Fakta & råd » Spermaprov
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Spermaprov

Det finns flera situationer då det kan vara nödvändigt att lämna ett spermaprov. Fertilitetsutredningar eller spermadonationer som kan användas vid IVF eller insemination är sådana exempel. Här nedan kan du läsa mer om vad du behöver veta inför ett sådant prov och vad du kan förvänta dig.

Då kan du behöva lämna spermaprov

Om ett par upplever svårigheter med att bli gravida och vill utreda det kan det bli aktuellt att lämna in ett spermaprov. Genom provet kan mannens fertilitet utredas. När en analys av spermierna genomförs kan det ge användbar information, bland annat angående antalet spermier och deras rörlighet. Att lämna spermieprov är ofta en del av en fertilitetsutredning.

Spermaprov vid spermadonation

Vill du bli spermadonator och låta dina spermier användas vid IVF-behandling eller insemination kommer du också att behöva lämna spermaprov. Det görs för att undersöka att spermierna kan godkännas för donation.

Analys av spermiernaär bara en del av hela processen att bli donator. En noggrann utredning kommer att genomföras för att säkerställa att dina spermier är friska och livskraftiga, liksom för att kontrollera att du är vid god hälsa.

Processen inkluderar kontroll av exempelvis medicinsk historia och undersökning av ditt generella hälsotillstånd. Om du godkänns som donator kommer flera spermaprov att samlas in och frysas, fram till dess att det behövs.

Spermaprov vid IVF

Innan vi på Nordic IVF inleder en fertilitetsbehandling genomför vi alltid en utredning. Det hjälper oss att ge dig de bästa förutsättningarna för att behandlingen ska resultera i en graviditet. För exempelvis heterosexuella par innebär det att mannen behöver lämna ett spermaprov i samband med utredningen.

Vanligtvis innefattar processen för att genomgå IVF flera steg, där fertilitetsundersökningen och ett spermaprov ligger till grund för behandlingen. Efter planering tillsammans med läkaren följer stimulering av äggstockarna för att producera flera ägg, uttagning av ägg samt befruktning av dessa. Till sist sker återföringen av embryot till livmodern. De exakta detaljerna för processen kan dock variera något, bland annat beroende på olika individuella förutsättningar.

Donerade spermier vid IVF

Det är inte ovanligt att de spermier vi använder vid IVF är donerade och processen är ungefär densamma som vid IVF med egna spermier. Donerade spermier kan med andra ord användas på samma sätt vid IVF för att befrukta ett ägg som sedan resulterar i ett embryo.

En spermadonator används ofta vid IVF när den manliga partnern har avsaknad av spermier eller har spermier som inte kan leda till graviditet. Det är också vanligt att använda donerade spermier när ensamstående eller samkönade kvinnliga par genomgår IVF eller insemination.

Donerade spermier vid IVF för samkönade par

Tack vare stora framsteg inom fertilitetsbehandling har samkönade par idag flera alternativ för att bilda familj. Att genomgå IVF eller insemination med donerade spermier är de två vanligaste typerna av behandling.

Hos oss på Nordic IVF får patienterna stöd och vägledning genom hela processen. Patienter kan också känna sig trygga med att använda donerade spermier, tack vare den noggranna utredning som alla spermadonatorer behöver genomgå för att bli godkända.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”