Hem » Fakta & råd » Pcos smärta
Senast uppdaterad: 25 jan, 2023

Pcos smärta

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, upptäcks hos kvinnor i fertil ålder.

PCOS är relativt vanligt och kan innebära att man inte har regelbundna menstruationer och därmed inte har ägglossning varje månad.

Det är en vanlig missuppfattning att PCOS ger smärta hos kvinnan. Många har en uppfattning om att PCOS innebär cystor på äggstockarna, men i själva verket handlar det om ” mångblåsiga äggstockar” d.v.s ett mycket högt antal äggblåsor. Äggblåsor, även kallat folliklar, består av vätskefyllda blåsor innehållande ägg. Dessa utvecklas från ägganlagen som finns vilande i äggstockarna.

Symptom på PCOS

Ofta upptäcks PCOS i samband med oregelbunden eller utebliven menstruation. På ultraljud av äggstockarna kan läkaren då se ett högt antal äggblåsor, vilket kan tyda på PCOS. Ibland kan PCOS leda till svårigheter att bli gravid, men det gäller inte alla med PCOS. Andra symptom på PCOS kan vara exempelvis övervikt och acne. Om du upplever oregelbundna menstruationer kan det vara bra att boka tid till en gynekolog.

PCOS och endometrios

Det finns både likheter och skillnader mellan PCOS och endometrios. Båda kan leda till svårigheter med att bli gravid.  En skillnad är att PCOS inte leder till smärta hos kvinnan, medan endometrios ofta förknippas med symptom som starka menssmärtor ochrikliga blödningar.. Endometrios kan ge så kallade chokladcystor, vilket innebär cystor innehållande livmoderslemhinna (endometrium).

Hjälp som går att få

 En gynekolog kan göra en undersökning med ultraljud för att upptäcka eventuell polycystiskt ovariesyndrom,. Endometrios går ibland att upptäcka genom ” vanligt” ultraljud, men inte alltid. Det kan ibland behövas högspecialiserat ultraljud. Tidigare utförde man ofta titthålskirurgi för att diagnostisera endometrios.

Egenvård vid PCOS

Är du överviktig är den mest angelägna behandlingen att gå ner i vikt, för att öka möjligheten att bli gravid. Överviktiga kvinnor med PCOS kan dock ha svårt att gå ner i vikt och det kan vara bra att få hjälp med det, tillsammans med en dietist eller en personlig tränare. Här ska du dock alltid konsultera din läkare angående vilka egenbehandlingar som är lämpliga för just dig. Hos våra kliniker kan du be om råd.

Olika behandlingar

Det är svårt att behandla PCOS så att du blir helt symptomfri, men det finns olika lösningar som kan hjälpa dig om du har en önskan om att bli gravid. Det finns mediciner som stimulerar ägglossningen och ibland kan även IVF behövas. Detta är någon som du kan få hjälp med hos våra kliniker.

Något som kan vara positivt att veta är att patienter med PCOS ofta har fler ägg än andra och dessutom även högre upp i åldrarna.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”