Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination i Sverige
Senast uppdaterad: 12 jun, 2022

Insemination i Sverige

Tidigare var insemination med donerade spermier endast tillåtet till olikkönade par, men från och med 2005 blev det även tillåtet för samkönade kvinnliga par. Den 1 april 2016 kom ytterligare en lagändring som tillät ensamstående kvinnor att bli inseminerade på samma villkor som samkönade och olikkönade par. Detta har inneburit ytterligare chans för många att bilda familj. 

Tidigare, om ensamstående kvinnor ville genomgå insemination, så valde de att resa utomlands. Detta var omständligt och kostsamt eftersom de var tvungna att bekosta hela behandlingen själva och dessutom ordna med resa. Skulle sedan komplikationer uppstå var det inte heller helt lätt att få hjälp och behandling här i Sverige eftersom behandlande läkare befann sig utomlands.

Hur det går till med insemination

Insemination innebär att spermier förs in i kvinnas livmoder i samband med ägglossning, och spermierna tar sig själva till ägget. Detta görs genom att en tunn plastslang, som kallas kateter, förs in in i livmodern. Det underlättar befruktningen eftersom spermierna får kort vägg till ägget.

Spermiedonatorn

De spermier som används kommer antingen från mannen i förhållandet eller från en donator. Enligt svensk lag har alla barn rätt att få reda på information om sitt ursprung. Detta innebär att donatorn inte får förbli anonym för det kommande barnet. I Danmark har kvinnan, eller paret, rätt att välja mellan öppen eller anonym donation. En öppen donation innebär att donatorns identitet är känd och att barnet senare kan välja att spåra sin biologiska pappa. I det andra fallet, en anonym donation, innebär att donatorn förblir anonym och inte går att spåra.

Utredning

Om du vill boka tid för donatorinsemination så krävs det att du har genomgått vissa tester innan, vilket görs i samband med fertilitetsutredning. Under utredningen bedöms förutsättningen för graviditet genom donationsbehandling och den är en viktig del i hur behandlingen ska planeras.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60