Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination i Sverige
Senast uppdaterad: 12 jun, 2022

Insemination i Sverige

Tidigare var insemination med donerade spermier endast tillåtet till olikkönade par, men från och med 2005 blev det även tillåtet för samkönade kvinnliga par. Den 1 april 2016 kom ytterligare en lagändring som tillät ensamstående kvinnor att bli inseminerade på samma villkor som samkönade och olikkönade par. Detta har inneburit ytterligare chans för många att bilda familj. 

Tidigare, om ensamstående kvinnor ville genomgå insemination, så valde de att resa utomlands. Detta var omständligt och kostsamt eftersom de var tvungna att bekosta hela behandlingen själva och dessutom ordna med resa. Skulle sedan komplikationer uppstå var det inte heller helt lätt att få hjälp och behandling här i Sverige eftersom behandlande läkare befann sig utomlands.

Hur det går till med insemination

Insemination innebär att spermier förs in i kvinnas livmoder i samband med ägglossning, och spermierna tar sig själva till ägget. Detta görs genom att en tunn plastslang, som kallas kateter, förs in in i livmodern. Det underlättar befruktningen eftersom spermierna får kort vägg till ägget.

Spermiedonatorn

De spermier som används kommer antingen från mannen i förhållandet eller från en donator. Enligt svensk lag har alla barn rätt att få reda på information om sitt ursprung. Detta innebär att donatorn inte får förbli anonym för det kommande barnet. I Danmark har kvinnan, eller paret, rätt att välja mellan öppen eller anonym donation. En öppen donation innebär att donatorns identitet är känd och att barnet senare kan välja att spåra sin biologiska pappa. I det andra fallet, en anonym donation, innebär att donatorn förblir anonym och inte går att spåra.

Utredning

Om du vill boka tid för donatorinsemination så krävs det att du har genomgått vissa tester innan, vilket görs i samband med fertilitetsutredning. Under utredningen bedöms förutsättningen för graviditet genom donationsbehandling och den är en viktig del i hur behandlingen ska planeras.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”