Hem » Fakta & råd » Donera spermier
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Donera spermier

Par och individer kan ibland uppleva svårigheter med att bli gravida. I en del fall handlar det om att den ena partnerns spermiekvalitet minskar möjligheten att bilda familj.

Numera finns det dock bra alternativ som hjälper både par och självstående att bli gravida med hjälp av donerade spermier. Att använda donerade spermier kan vara ett möjligt alternativ för såväl samkönade kvinnliga och heterosexuella par som självstående kvinnor.

Därför behövs donerade spermier

Idag kan donerade spermier vara en viktig del i en IVF-behandling. Samkönade kvinnliga par behöver donerade spermier för att kunna bilda familj. Likadant kan det hos heterosexuella par finnas ett lika stort behov om mannens egna spermier inte kan leda till graviditet.

De ensamstående kvinnor som vill bli förälder utan en partner kan med hjälp av donerade spermier genomgå en insemination eller IVF-behandling för att bilda familj.

Noggrann utredning för att donera spermier

När någon donerar spermier genomförs alltid en noggrann screeningprocess. Den går helt enkelt ut på att kontrollera så att spermierna kan godkännas för donation.

Även andra medicinska och psykologiska bedömningar genomförs för att säkerställa att donatorn kan godkännas. Exempelvis görs en screening för olika sjukdomar, som HIV och hepatit, men också andra eventuella hälsorisker kontrolleras.

Den som vill donera spermier måste även genomgå en psykologisk utvärdering som säkerställer att personen är införstådd med vad det innebär att vara donator.

Är du en av dem som vill donera spermier kan du vända dig till universitetssjukhusens fertilitetsmottagningar.

Känd identitet för donatorer

I Sverige kan du inte vara anonym som spermadonator. Din identitet kommer att vara känd, vilket innebär att barnet vid mogen ålder har rätt att få veta identiteten på sin donator.

Anledningen att donatoranonymitet inteär tillåtet i Sverige är för att barn som är födda med hjälp av donerade könsceller ska ha rätt att få tillgång till information om sitt ursprung.

Använda donerade spermier vid IVF

En IVF-behandling är en metod för assisterad befruktning. Ett ägg befruktas med spermier utanför kroppen och det befruktade embryot återförs sedan till livmodern. När du genomgår en IVF kan vi använda donerade spermier för att befrukta äggen.

Under IVF får kvinnan hormoner som hjälper till att stimulera äggstockarna att producera fler ägg. De här äggen hämtas sedan och kan befruktas i ett laboratorium. Om resultatet blir flera embryon med hög kvalitet, väljer vi ut det som bedöms ha högst chans att leda till graviditetoch återför det till livmodern. Om ytterligare embryon håller hög kvalitet kan de frysas, för att eventuellt användas i framtiden.

Boka tid för IVF och fertilitetsutredning

Infertilitet kan vara en svår utmaning att möta, men det finns många alternativ som hjälper individer och par att bilda familj, till exempel att använda sig av donerade spermier. .

Vi på Nordic IVF hjälper dig gärna med utredning inför behandling och att inleda en insemination eller IVF med donerade spermier. Du kan alltid boka en tid till oss för konsultation, där vi gemensamt kommer överens om hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”