Hem » Fakta & råd » D vitamin IVF
Senast uppdaterad: 16 feb, 2023

D vitamin IVF

Studier visar på att det kan finnas samband mellan fertilitetsproblem och brist på D-vitamin.

I Italien studerade en grupp forskare nivåerna på D-vitamin hos kvinnor som sökte sig till en klinik för IVF. Resultatet visade att de kvinnor som hade normala nivåer av D-vitamin hade större chans att lyckas med befruktningen och bli gravida än de som hade brist på D-vitamin.

Varierad och hälsosam kost

Däremot finns det i dagsläget inget som pekar på att högre nivåer av D-vitamin än de som rekommenderas som dagligt intag, skulle ge förbättrade chanser till en lyckad IVF. När du gör en provrörsbefruktning hos oss kommer din läkare att ge dig kostråd. Dessa är personliga och utgår från ditt befintliga hälsotillstånd. Har du brist på D-vitamin kan det hända att du kommer att få specifika rekommendationer kring D- vitamin.

En allmän uppmaning till alla som vill bli gravida är att försöka äta en varierad och hälsosam kost. Därför kan det vara fördelaktigt att följa de allmänna kostråden från Livsmedelsverket. På så sätt säkerställer du att du får i dig viktiga näringsämnen och vitaminer om du försöker bli gravid.

Kostens påverkan på fertilitet

Det finns inga tydliga vetenskapliga belägg på att en viss slags kost ökar fertiliteten. Något som däremot verkar minska chanserna att bli gravid är övervikt. Mycket tyder på att övervikt hos kvinnor påverkar ägglossningen och därmed också minskar fertiliteten. Risken att äggstockarna är mindre mottagliga för en hormonbehandling inför en IVF ökar vid övervikt.

Övervikt hos kvinnor ger även en ökad risk för missfall och komplikationer under graviditeten. Men en för låg vikt kan också påverka fertiliteten. Det innebär att även om enskilda livsmedel inte påverkar, kan kosthållningen i sig vara av betydelse.

Mannens kosthållning kan också ha en inverkan på fertiliteten. Studier visar på att ensidig eller näringsfattig kost kan minska spermiernas rörlighet.

Kosttillskott vid IVF

När du försöker bli gravid eller är gravid rekommenderas extra stor försiktighet gällande kosttillskott. Det enda kosttillskottet det finns en allmän rekommendation kring för alla kvinnor som vill bli gravida är folsyra.

I Sverige är många produkter berikade med D-vitamin och det finns även naturligt förekommande i livsmedel. Bra källor till D-vitamin är fet fisk samt berikade mejeriprodukter. Äter du en varierad kost enligt de allmänna kostråden bör du därför få i dig tillräckligt med D-vitamin. Undantaget är veganer, där Livsmedelsverket rekommenderar tillskott av just D-vitamin samt B12.

Något som är viktigt att komma ihåg är att alltför höga doser av D-vitamin möjligen kan vara skadligt, även om forskningen ännu inte är helt säkra på vad överdosering av just vitaminet kan innebära. Inför en kommande, eller under en pågående IVF, bör du inte ta kosttillskott på eget bevåg utan följa de kostråd din läkare ger dig.

Vad är IVF?

IVF, eller provrörsbefruktning som det även kallas, innebär att ägget befruktas utanför kroppen. Det befruktade ägget placeras sedan inuti kvinnans livmoder. För att kunna göra en IVF krävs det att det finns både ägg och spermier. Därför är det vanligt inför en IVF att genomgå en hormonbehandling som påverkar antal mogna ägg i önskad riktning.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60