Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination Sverige – regler
Senast uppdaterad: 14 jan, 2022

Insemination Sverige – regler

Insemination är en fertilitetsbehandling som innebär att spermier förs in i livmodern i samband med ägglossning.  Spermierna kan antingen vara från den blivande pappan, eller från en spermiedonator.

Insemination med donerade spermier

I Sverige har det sedan länge varit tillåtet med insemination med donerade spermier för olikkönade par där mannen saknar egna spermier. Från och med år 2005 blev det även tillåtet för samkönade kvinnliga par att genomgå donatorinsemination och 2016 dessutom för ensamstående kvinnor.

Alla behandlingar med donerade könsceller har i Sverige tidigare bara varit tillåtet för universitetskliniker att utföra. På grund av långa väntetider för att påbörja behandling valde många par och kvinnor att åka utomlands för behandling. Sedan 2016 utför privata kliniker insemination med donerade spermier, vilket har  reducerat köerna och ökat tillgängligheten.

Lagen i Sverige tillåter endast insemination med ”öppna” donatorer, vilket innebär att donatorns identitet är känd. Det blivande barnet har alltså rätt att kunna ta reda på information om sitt ursprung genom att i mogen ålder kunna få uppgifter om donatorns identitet.

Utredning

För att få genomgå insemination med donerade spermier behöver paret/kvinnan genomgå en utredning som består av en medicinsk del och en psykosocial del. Den medicinska delen innebär att en läkare bedömer förutsättningarna för paret/kvinnan att bli gravida. Det sker bland annat genom undersökning av livmoder och äggledare samt blodprovstagning. Den psykosociala delen består av att paret/kvinnan får träffa en beteendevetare, och detta är en del som är obligatorisk enligt lagen för att få genomgå behandling med donerade könsceller.

En viktig del i detta samtal är att prata om det som tidigare nämnts – donatorns öppna identitet, hur man talar om för ett barn varifrån han/hon kommer, och att det underlättar att göra det i tidig ålder. Man talar också om livssituationen i stort, föräldraskap och det sociala nätverket omkring patienten.

Regionen

I Sverige kan man genom regionen få hjälp att bli föräldrar genom upp till 3 försök med IVF eller 6 försök med insemination om de kriterier som regionen har uppfylls. På privata kliniker betalar patienten själv för behandlingen, vilket en del väljer av olika anledningar. Exempel kan vara att man inte vill vänta om kön är lång inom regionen eller att regionens kriterier inte uppfylls.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”