Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Information om befruktning
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Information om befruktning

I det här inlägget går vi igenom grundläggande fakta och information kring befruktning. Vid försök att bli gravid är chansen i bästa fall 25% per månad.

Fördjupa dina kunskaper inom befruktning

Med åldern avtar möjligheterna och det beror på att befruktningen är en komplex process som innebär att mannen och kvinnans arvsmassa först skall halveras och sedan mötas för att skapa en ny hel arvsmassa. Dessutom är fönstret för befruktning snävt eftersom ägget bara kan befruktas under något dygn varje månad. Som tur är lever spermierna lite längre och det innebär att samlag var annan eller var tredje dag räcker veckan när ägglossningen närmar sig.

När sker ägglossningen?

Det går att räkna ut när ägglossningen om cykeln är regelbunden. Ägglossning sker omkring 14 dagar före nästa mens. Men för kvinnor som har olika längd på sin cykel kan det vara svårt att veta när ägglossningen inträffar. Det är lättare att förstå om man inser att ägglossningen styr den kommande mensblödningen. Från ägglossningen är det ca 14 dagar till nästa mens. För kvinnor som har regelbunden cykel på 28 dagar hamnar ägglossningen mitt mellan blödningarnas första dag. Här är två exempel på hur man räknar ut: om menscykeln är 25 dagar så inträffar ägglossningen på dag 11 (25 minus 14=11).  Medan ägglossning inträffar först på dag 20 om din menscykel är 34 dagar (34 minus 14 = 20).

Metoder för att hitta ägglossningen

Det finns flera metoder för att upptäcka om ägglossning är igång. Testerna som visar ägglossning är tämligen säkra om de visar positivt resultat. Om testerna däremot är negativa behöver det inte betyda att att ägglossningen inte sker (falskt negativa test).

En gammal metod är att mäta kroppstemperaturen, eftersom tempen stiger ca 0,5 grader i någon dag efter ägglossning. Det betyder att stegringen sker först efter att ägget släppt, och eftersom att ägget bara är befruktningsdugligt ett dygn är det i regel försent att försöka bli befruktad när tempen har stigit. Att kontinuerligt mäta temperaturen är stressande och kan vara svårt att tolka, man bör inte mäta mer än någon enstaka månad. Om cykeln är regelbunden och stegringen noterats så funkar det sannolikt även nästa månad.

Ägglossningssekret är för vissa ett tydligt tecken på ägglossning. När ägglossningen sker bildas östrogen och det gör att slemhinnan bildar segt nästan lite klibbigt sekret. Färgen är ljus och lite genomskinlig.

En bra metod är att mäta mängden av LH-hormon som krävs för ägglossningen. Det går att mäta i urinen med teststickor som kan köpas på apoteket. Starta några dagar innan förväntad ägglossning och testa tills det visar positivt (max en vecka). Följ anvisningarna som följer mer testet.

Fertilitet

Kvinnor är som mest fertila från och med två dagar före ägglossningen och det är också då som det är störst chans att bli gravid. När ÄL (ägglossningen) sker beror lite på hur lång menscykeln. Med en menscykel på

  • 25 dagar så sker ÄL omkring mellan dag 9 och 13
  • 28 dagar så sker ÄL omkring mellan dag 12 och 16
  • 34 dagar så sker ÄL omkring mellan dag 18 och 22

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60