Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetstest för kvinnor
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Fertilitetstest för kvinnor

Fertilitetstest kan innebära många olika saker, och det som egentligen avses är fertilitetsutredning då hela bilden av fertiliteten utreds tillsammans med en specialist.

Trots detta finns det många företag som säljer så kallade fertilitetstest för både kvinnor och män. Det är viktigt att veta att enstaka tester inte ger hela sanningen och att man får mer tillförlitliga resultat om man vänder sig till en klinik som är specialiserade på fertilitet jämfört med att köpa tester från företag.

När kan man boka fertilitetsutredning?

För olikkönade par gäller att ha försökt att bli gravida under minst ett år utan resultat för att få boka en fertilitetsutredning. Detta kan kännas påfrestande och utdraget för många men att bli gravid kan för många ta tid eftersom kvinnan bara är fertil under vissa dagar under menscykeln.

Eftersom spermierna kan leva inuti kroppen i flera dagar rekommenderas olikkönade par att ha samlag varannan till var tredje dag om man försöker bli gravid.

Det är också bra att vara medveten om att i de fall då man hittar en anledning till infertilitet, är det bara i hälften av fallen som problemen ligger hos kvinnan i förhållandet. Det är alltså lika vanligt att det är mannen som av någon anledning är infertil. Detta är en av anledningarna till att en fertilitetsutredning ska göras av båda parterna i förhållandet för att få hela bilden.

I en tredjedel av alla fall av ofrivillig barnlöshet så upptäcks ingen uppenbar anledning till problemen. Detta kallas ofta för oförklarlig infertilitet.

Fertilitetstest

Slutligen, vad är då ett fertilitetstest? De test som erbjuds i dagsläget kan jämställas med en del av en fertilitetsutredning. Oftast handlar det om ett blodprov som mäter hormonnivåerna i kroppen. Liknande provtagningar ingår i fertilitetsutredningen men kombineras då med ett ultraljud av äggstockar och livmoder, en gynekologisk undersökning samt en genomgång av parets hälsostatus och sjukdomshistoria. Detta innebär att blodprovet bara är en liten del av de undersökningar som krävs för att ta redan på bakgrunden till infertiliteten.

Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”