Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetstest för kvinnor
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Fertilitetstest för kvinnor

Fertilitetstest kan innebära många olika saker, och det som egentligen avses är fertilitetsutredning då hela bilden av fertiliteten utreds tillsammans med en specialist.

Trots detta finns det många företag som säljer så kallade fertilitetstest för både kvinnor och män. Det är viktigt att veta att enstaka tester inte ger hela sanningen och att man får mer tillförlitliga resultat om man vänder sig till en klinik som är specialiserade på fertilitet jämfört med att köpa tester från företag.

När kan man boka fertilitetsutredning?

För olikkönade par gäller att ha försökt att bli gravida under minst ett år utan resultat för att få boka en fertilitetsutredning. Detta kan kännas påfrestande och utdraget för många men att bli gravid kan för många ta tid eftersom kvinnan bara är fertil under vissa dagar under menscykeln.

Eftersom spermierna kan leva inuti kroppen i flera dagar rekommenderas olikkönade par att ha samlag varannan till var tredje dag om man försöker bli gravid.

Det är också bra att vara medveten om att i de fall då man hittar en anledning till infertilitet, är det bara i hälften av fallen som problemen ligger hos kvinnan i förhållandet. Det är alltså lika vanligt att det är mannen som av någon anledning är infertil. Detta är en av anledningarna till att en fertilitetsutredning ska göras av båda parterna i förhållandet för att få hela bilden.

I en tredjedel av alla fall av ofrivillig barnlöshet så upptäcks ingen uppenbar anledning till problemen. Detta kallas ofta för oförklarlig infertilitet.

Fertilitetstest

Slutligen, vad är då ett fertilitetstest? De test som erbjuds i dagsläget kan jämställas med en del av en fertilitetsutredning. Oftast handlar det om ett blodprov som mäter hormonnivåerna i kroppen. Liknande provtagningar ingår i fertilitetsutredningen men kombineras då med ett ultraljud av äggstockar och livmoder, en gynekologisk undersökning samt en genomgång av parets hälsostatus och sjukdomshistoria. Detta innebär att blodprovet bara är en liten del av de undersökningar som krävs för att ta redan på bakgrunden till infertiliteten.

Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60