Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Spermier
Senast uppdaterad: 26 jun, 2022

Spermier

I ungefär en tredjedel av alla fall av infertilitet är det något hos mannen i förhållandet som är orsaken till den ofrivilliga barnlösheten. Detta beror oftast på nedsättning av spermiernas antal eller rörlighet. Det finns ett fåtal män som drabbats av medfödda missbildningar i sädesledare vilket innebär att spermierna inte kan komma ut i ejakulatet utan istället hamnar i urinblåsan. Det kan även hända att sädesledaren får sammanväxningar, någonting som kan hända efter exempelvis infektioner. 

Ålder

Mannens fertilitet sjunker med åldern, precis som hos kvinnan, om än inte i samma takt och inte i samma omfattning. Det har länge funnits en felaktig föreställning om att män förblir lika fertila hela livet, något som visat sig inte vara sant. Dessutom har man sett att ökad ålder hos mannen innebär en liten ökning av risk för missfall, missbildningar och autism.

Spermiernas kvalitet

Spermiernas kvalitet är viktig för att befruktning ska kunna ske. De behöver ha god rörlighet och ha en god förmåga att ta sig in i ägget. Livsstilen och olika läkemedel kan påverka spermiernas kvalitet. Förändrad livsstil (mer motion, hälsosammare mat, undvika rökning och måttligt med alkohol) och förändrad läkemedelsbehandling kan innebära att möjligheten till en spontan graviditet återkommer.

Problem med spermiernas kvalitet kan också bero på för hög värme i pungen eller att mannen utsatts för skadliga ämnen som exempelvis lösningsmedel. Ytterligare orsaker till nedsatt spermiekvalitet är till exempel tidigare eller aktuell användning av anabola steroider, cannabis och rökning.

vad är spermier

Avsaknad av spermier

Ett fåtal män drabbas av något som kallas azoospermi. Detta innebär att ejakulatet helt saknar spermier och därmed kan förstås ingen befruktning ske. Detta kan bero på hormonrubbningar eller en kromosomavvikelse, bruk av anabola steroider, hormonrubbning, sammanväxningar i sädesledarna efter en tidigare infektion i bitestikeln (epididymit).

Hjälp att få

För de som har få spermier, eller spermier med låg rörlighet finns hjälp att få i samband med IVF-behandling. Spermierna kan då injiceras i äggen, även kallat ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion. På så vis kan befruktning ske genom att spermierna får hjälp att ta sig in i ägget.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60