Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitet ålder
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Fertilitet ålder

Det är antagligen allmänt känt att fertiliteten minskar med åldern. Detta främst hos kvinnor men det drabbar även män, om än inte i samma utsträckning

Mest gynnsamma åldern för att bli med barn

Den rent biologiskt mest gynnsamma åldern för kvinnors barnafödande är innan 30 års ålder. Då är kvinnan som mest fertil och har lättast att bli gravid. I dagsläget är det dock många som väntar tills de är över 30 år innan de ens börjar tänka på att skaffa barn. I många fall har karriär kommit emellan, det är så mycket som måste till innan man ens börjar tänka på familj och barn. Många har utbildat sig under många år. Det tar tid att etablera sig på arbetsmarknaden, och i många av våra stora städer är det dessutom bostadsbrist, vilket gör det ännu svårare att planera för framtid och familjebildning.

Efter 30 års ålder minskar chanserna till graviditet och efter 35 minskar kvinnans fertilitet snabbt. Redan vid 40-årsåldern har många uttalade problem att bli gravida och även om de lyckas med ett barn kan det hända att de inte har möjlighet att skaffa så många barn som de tänkt från början. Det är inte heller alltid det fungerar med IVF i dessa fall, dessutom ökar risken för missfall ju äldre mamman är. Tyvärr är det inte många kvinnor som är medvetna om detta och väntar därför helt enkelt alldeles för länge.

Därför vill vi uppmuntra till att kontakta en klinik för att starta med en utredning, för att ta vara på tiden. Det är viktigt att skaffa sig kunskap om fertilitet för att kunna känna till sina möjligheter.

Men männen då?

Även om mannens ålder inte påverkar fertiliteten lika uttalat som hos kvinnan så har den ändå betydelse. Mannens fertilitet minskar också med åldern, även om den inte upphör helt. Detta beror på att arvsmassan muterar och förändras med ökande ålder. Läs mer om vårt inlägg om manlig infertilitet här.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”