Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitet ålder
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Fertilitet ålder

Det är antagligen allmänt känt att fertiliteten minskar med åldern. Detta främst hos kvinnor men det drabbar även män, om än inte i samma utsträckning

Mest gynnsamma åldern för att bli med barn

Den rent biologiskt mest gynnsamma åldern för kvinnors barnafödande är innan 30 års ålder. Då är kvinnan som mest fertil och har lättast att bli gravid. I dagsläget är det dock många som väntar tills de är över 30 år innan de ens börjar tänka på att skaffa barn. I många fall har karriär kommit emellan, det är så mycket som måste till innan man ens börjar tänka på familj och barn. Många har utbildat sig under många år. Det tar tid att etablera sig på arbetsmarknaden, och i många av våra stora städer är det dessutom bostadsbrist, vilket gör det ännu svårare att planera för framtid och familjebildning.

Efter 30 års ålder minskar chanserna till graviditet och efter 35 minskar kvinnans fertilitet snabbt. Redan vid 40-årsåldern har många uttalade problem att bli gravida och även om de lyckas med ett barn kan det hända att de inte har möjlighet att skaffa så många barn som de tänkt från början. Det är inte heller alltid det fungerar med IVF i dessa fall, dessutom ökar risken för missfall ju äldre mamman är. Tyvärr är det inte många kvinnor som är medvetna om detta och väntar därför helt enkelt alldeles för länge.

Därför vill vi uppmuntra till att kontakta en klinik för att starta med en utredning, för att ta vara på tiden. Det är viktigt att skaffa sig kunskap om fertilitet för att kunna känna till sina möjligheter.

Men männen då?

Även om mannens ålder inte påverkar fertiliteten lika uttalat som hos kvinnan så har den ändå betydelse. Mannens fertilitet minskar också med åldern, även om den inte upphör helt. Detta beror på att arvsmassan muterar och förändras med ökande ålder. Läs mer om vårt inlägg om manlig infertilitet här.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60