Hem » Fakta & råd » Suprefact IVF
Senast uppdaterad: 7 mar, 2023

Suprefact IVF

Vid en IVF-behandling kan injektioner med preparatet Suprefact eller motsvarande ingå för att optimera behandlingen.

Suprefact kallas ibland för äggmognadsspruta och fungerar som ett verktyg för att få äggen i äggstockarna att mogna och ägglossa i samband med ägguttaget, vilket är avgörande för en lyckad behandling.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur Suprefact används och vad du kan förvänta dig under en behandling med Suprefact under IVF.

Suprefact injektioner vid IVF eller äggfrys

Vid en IVF- eller äggfrysbehandling kan en injektion med preparatet Suprefact eller motsvarande ingå för att optimera behandlingen. Det tas som en injektion och innehåller den aktiva substansen buserelin. Det är ett syntetiskt hormon som ibland används som äggmognadsspruta. 

För den som inte är van vid att själv ta injektioner kan det vara svårt att veta exakt hur det ska göras. Men du får alltid detaljerade instruktioner på kliniken för hur du korrekt förbereder och administrerar en Suprefact IVF injektion. Det är givetvis viktigt att följa instruktionerna noggrant för att säkerställa att du tar preparatet på ett korrekt sätt. Personalen på kliniken ser till att du är bekväm med processen och att det inte finns något som är oklart.

På Nordic IVF får du alltid stöd av vårt erfarna team hela vägen och i alla moment. Vi finns tillgängliga för att ge dig all information du behöver och se till att du känner dig trygg i processen, var i den du än befinner dig.

Så här påverkar Suprefact äggen

Suprefact påverkar äggen i äggstockarna så att de når rätt mognadsfas och blir redo att tas ut vid ägguttaget. När läkaren punkterar äggblåsorna lossnar äggen och följer med den vätska som blåsorna innehåller. Vätskan och äggen förs genom en slang till ett provrör och tas omhand av embrylogerna som arbetar i IVF-labbet.

IVF-läkaren planerar vilka läkemedel som är lämpliga för just din behandling och i vilken dos de ska tas. Äggmognadssprutan Suprefact är ett alternativ som ofta används i samband med fertilitetsbehandlingar där ägg eller embryon ska frysas ner för senare användning. Om det finns risk för överstimuleringssyndrom hos kvinnan kan läkaren planera att Suprefact ska tas som äggmognadsspruta istället för ett annat preparat (Ovitrelle).

Om infertilitet, IVF och äggfrys

IVF är ett behandlingsalternativ för dem som drabbats av infertilitet. Det kan bland annat handla om att använda fertilitetsmediciner för att stimulera äggstockarna att producera flera ägg som sedan blir uthämtade och befruktade utanför kroppen.

Ett embryo kan sedan återföras till livmodern, där det har potential att utvecklas till en graviditet. IVF kan vara ett utmärkt alternativ för dem som inte har kunnat bli gravida på andra sätt.

Att frysa in sina ägg, även kallat äggfrys, går till på liknande sätt men då fryses äggen innan de befruktas och kan användas för IVF i ett senare skede.

Ägguttag under IVF behandling

Under en IVF-process hämtar vi ägg från äggstockarna. Äggen blir sedan befruktade i laboratoriet med spermier från antingen partnern eller en donator. Det befruktade embryot blir slutligen återinfört till livmodern.

Suprefact IVF hos Nordic IVF

Under en IVF-process har vi alltid nära kontakt med dig. För oss på Nordic IVF är det viktigt att du är både bekväm och väl informerad kring processen med Suprefact IVF eller motsvarande behandling. Vi gör allt för att maximera dina chanser att uppnå graviditet och bilda familj. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller vill inleda en behandling.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60