Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitet fakta
Senast uppdaterad: 21 jun, 2022

Fertilitet fakta

Fertilitet, dvs förmågan att fortplanta sig är någonting som de flesta tar helt för givet. Det är först när det inte fungerar som man börjar tänka på begreppet. Så, vad innebär egentligen begreppet fertilitet och vilka fakta och myter omger det?

Frågar du en biolog kommer svaret att bli att fertilitet är förmågan att fortplanta sig, och begreppet omfattar både växter och djur. Hos människan börjar fertiliteten i samband med pubertet, det vill säga någon gång kring 13 års ålder för flickor och något senare för pojkar.

Kvinnors fertilitet avtar sedan med åldern för att helt upphöra i samband med klimakteriet. Detta beror på att äggen redan finns i äggstockarna när kvinnan föds. Män, å andra sidan, de nybildar spermier hela tiden och förblir fertila under hela livet även om fertiliteten avtal i viss utsträckning. 

Myter och fakta kring fertilitet

En vanlig myt, eller kanske snarare missuppfattning, är att det går att bli gravid under hela menscykeln. Detta är en helt felaktig föreställning. Du har högst chans att bli gravid om du har haft samlag i anslutning till ägglossning.

Eftersom spermier kan leva några dagar inuti livmodern behöver det inte vara exakt samma dag. Men redan dagen efter ägglossning är det för sent och befruktning kan inte ske förrän nästa månad. Här kommer även mätning av kroppstemperatur in som en myt. Det är sant att kroppens temperatur stiger EFTER ägglossningen. Det innebär att när temperaturstegringen sker så är det oftast redan för sent för befruktning.

Fertilitetsbehandling

Schematisk bild över menstruationscykeln. Antal dagar i de olika perioderna varierar mellan olika individer.

Det är inte heller säkert att det kommer gå lätt att bli med barn igen bara för att det var enkelt första gången. Du har kanske blivit äldre den här gången, och kanske finns det mindre tid och möjlighet till att ha samlag vid rätt tidpunkt. Om du har försökt att bli med barn i mer än ett år utan att lyckas kan du vända dig till en gynekolog för utredning och hjälp hur du kan gå vidare.

Om du har oregelbundna menstruationer som är längre än 35 dagar skall du boka tid hos gynekolog efter 6 månader av graviditetsförsök. Har du inga menstruationer alls och önskar bli gravid, kontakta gynekolog för bedömning.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60