Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitet
Senast uppdaterad: 21 jun, 2022

Fertilitet

Fertilitet, dvs förmågan att fortplanta sig är någonting som de flesta tar helt för givet. Det är först när det inte fungerar som man börjar tänka på begreppet. Så, vad innebär egentligen begreppet fertilitet och vilka fakta och myter omger det?

Frågar du en biolog kommer svaret att bli att fertilitet är förmågan att fortplanta sig, och begreppet omfattar både växter och djur. Hos människan börjar fertiliteten i samband med pubertet, det vill säga någon gång kring 13 års ålder för flickor och något senare för pojkar.

Kvinnors fertilitet avtar sedan med åldern för att helt upphöra i samband med klimakteriet. Detta beror på att äggen redan finns i äggstockarna när kvinnan föds. Män, å andra sidan, de nybildar spermier hela tiden och förblir fertila under hela livet även om fertiliteten avtal i viss utsträckning. 

Myter och fakta kring fertilitet

En vanlig myt, eller kanske snarare missuppfattning, är att det går att bli gravid under hela menscykeln. Detta är en helt felaktig föreställning. Du har högst chans att bli gravid om du har haft samlag i anslutning till ägglossning.

Eftersom spermier kan leva några dagar inuti livmodern behöver det inte vara exakt samma dag. Men redan dagen efter ägglossning är det för sent och befruktning kan inte ske förrän nästa månad. Här kommer även mätning av kroppstemperatur in som en myt. Det är sant att kroppens temperatur stiger EFTER ägglossningen. Det innebär att när temperaturstegringen sker så är det oftast redan för sent för befruktning.

Fertilitetsbehandling

Schematisk bild över menstruationscykeln. Antal dagar i de olika perioderna varierar mellan olika individer.

Det är inte heller säkert att det kommer gå lätt att bli med barn igen bara för att det var enkelt första gången. Du har kanske blivit äldre den här gången, och kanske finns det mindre tid och möjlighet till att ha samlag vid rätt tidpunkt. Om du har försökt att bli med barn i mer än ett år utan att lyckas kan du vända dig till en gynekolog för utredning och hjälp hur du kan gå vidare.

Om du har oregelbundna menstruationer som är längre än 35 dagar skall du boka tid hos gynekolog efter 6 månader av graviditetsförsök. Har du inga menstruationer alls och önskar bli gravid, kontakta gynekolog för bedömning.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”